Noutăți fiscale la PFA în 2024: de la noile plafoane CASS, la excluderea sponsorizărilor, IT-ști fără normă de venit sau e-Factura

January 2, 2024
312 Views

Persoanele fizice autorizate (PFA) și activitățile independente, în general, au parte de foarte multe schimbări fiscale peste câteva zile, adică începând cu 2024.

Data de depunere a rămas aceeași: 25 mai. Referitor la ce aveți de plătit în 2024 pentru 2023, am făcut un text separat. În acesta ne vom concentra pe la veniturile anului următor, deoarece le veți lua în calcul pe estimări.

ANAF a pregătit deja proiectul privind Declarația unică 2024.

Ce salariu minim se ia în calcul la veniturile din 2024
Așa cum știm, de la 1 ianuarie 2024 nu se modifică salariul minim. Rămâne același de astăzi, adică 3.300 lei brut.

Așadar, la calculul plafoanelor pentru plata contribuțiilor acesta va fi luat în calcul, regulă precizată și de reprezentanții ANAF în cadrul unui seminar.

Care sunt noile plafoane de venituri pentru plata contribuțiilor din 2024
Impozitul pe venit a rămas același: 10%.

În privința CASS, se va plăti 10% la venitul realizat sau la norma de venit și va fi plafonată la 60 de salarii minime.

Astfel, CASS se va calcula la o bază de calcul care nu poate fi mai mare de 60 de salarii la venitul net, respectiv norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată.

Așadar, plafonul este între 6 – 60 de salarii, adică între 19.800 – 198.000 lei.

Dacă baza de calcul realizată este mai mică decât 6 salarii minime, atunci PFA va datora o diferență de contributie CASS până la o bază de calcul de 6 salarii minime.

Sunt exceptate de la această diferență de CASS acele PFA care au venituri din:

salarii și asimilate salariilor la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile;
chirii, dividende, dobânzi, bursă, crypto, alte surse pentru care datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe țară
O altă noutate vine din împărțirea separată a veniturilor.
Așa cum atrăgea atenția și consultantul fiscal Cornel Grama, dacă un PFA are venituri din activități independente de peste 60 salarii (210.000 lei) și din (dividende sau chirii sau bursa, crypto etc.) peste 24 de salarii minime, va ajunge să plătească CASS la 84 de salarii minime (deci la venituri de 294.000 lei).

“Nu există nicio prevedere care să spună că dacă plătești ca PFA la 24 de salarii la celelalate venituri (dividende, chirii, bursă, dobânzi) ești scutit pentru că deja ai “cotizat ” la 24 de salarii. Ba mai mult, ai platit la… 60 de salarii! Nu se mai cumulează veniturile din activități independente cu celelalte categorii de venituri pentru plafoanele de 6/12/24 salarii ca până acum. Sunt tratate distinct”, afirma Grama.

O altă modificare, introdusă recent se referă la veniturile din chirii, dividende sau dobânzi bancare pe care le încasează persoanele fizice. Practic, dacă cineva are venituri sub 6 salarii minime, atunci va plăti CASS de 10% la acel plafon, dacă nu este salariat sau nu are venituri din activități independente.

Veți plăti CASS dacă estimați în Declarația unică venituri de peste 6 salarii minime și ați realizat mai puțin.

Plafoanele la CAS (pensie) rămân ca până acum.

……

Leave A Comment