Bugetarii vor avea trei zile libere în plus față de angajații din privat anul viitor, respectiv zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024, în condițiile în care acestea se află între zile de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, și weekenduri, potrivit unui proiect de Hotărâre aflat joi pe masa Guvernului. Scopul declarat este asigurarea eficientă a duratei de muncă și crearea de timp liber pentru recuperarea capacității de muncă pentru bugetari.
Practic, bugetarii vor avea 3 zile libere în plus față de restul angajaților din economie, care vor avea 17 zile libere în 2024.
Vor fi create practic 3 minivacanțe de câte 4, 5 și 6 zile
Prima minivacanță va fi la începutul lunii mai: 2 mai pică într-o zi de joi, între două alte sărbători legale: 1 mai – Ziua Muncii (miercuri) și 3 mai – Vinerea Mare (vineri). Duminică, 5 mai, este Paștele ortodox, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paște. Rezultă deci o minivacanță de 6 zile.
A doua minivacanță va fi în luna august: 16 august pică într-o zi de vineri, imediat după sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) care este joi. Împreună cu weekendul rezultă o minivacanță de 4 zile.
A treia minivacanță va fi de Crăciun: În condițiile în care Crăciunul (25 decembrie) și a doua zi de Crăciun (26 decembrie) pică miercurea și respectiv joia, Guvernul va decide ca și ziua de vineri, 27 decembrie să fie liberă pentru bugetari, rezultând altă minivacanță de 5 zile.
În nota de fundamentare se precizează că zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 fiind stabilite ca zile libere, instituţiile publice și autoritățiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.
VEZI AICI PROIECTUL DE HG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE
2024 – Care sunt zilele libere legale și cum pică – listă:
1 ianuarie – Anul Nou (luni)
2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou (marți)
6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)
7 ianuarie – Sfântul Ion (duminică)
24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (Mica Unire) (miercuri)
1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
3 mai – Vinerea Mare (vineri)
5 mai – Paștele ortodox (duminică)
6 mai – A doua zi de Paște ortodox (luni)
1 iunie – Ziua copilului (sâmbătă)
23 iunie – Rusaliile (duminică)
24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi)
30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)
25 decembrie – Crăciunul (miercuri)
26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)
Zilele libere legale se aplică tuturor românilor, însă pentru angajații din sectorul bugetar Guvernul va putea decide dacă va acorda zile suplimentare libere pentru a face punte între o sărăbătoare legală și un weekend.
Spre exemplu, în perioada 1 Mai – Paștele ortodox, Guvernul ar putea acorda zi liberă pe 2 mai (joi) pentru a face o mini-vacanță de 6 zile care să cuprindă și 1 Mai și zilele de sărbătoare religioasă.