„Este cu adevărat o revoluție”. România decontează, de la 1 decembrie, și vaccinuri pentru adulți. Cum arată lista vaccinurilor compensate la maturitate

December 2, 2023
277 Views

Luna decembrie reprezintă un punct de cotitură în metodologia de vaccinare din România. Ne-am obișnuit, cu excepția vaccinului gripal și a celui împotriva COVID-19, că doar copiii se vaccinează. Decontarea vaccinurilor și pentru adulți – deja o realitate în alte țări – va fi posibilă și în România, începând din decembrie.
Cel puțin pentru început, majoritatea vaccinurilor sunt compensate pentru adulții din categorii considerate vulnerabile – cei care suferă de o boală cronică, au peste 65 de ani sau sunt contacți ai unor persoane cu imunitate scăzută – dar există și excepții: anumite vaccinuri sunt compensate și pentru adulții sănătoși.
O altă mare noutate este că, de la 1 decembrie, vaccinul HPV este decontat și pentru băieții cu vârsta până la 19 ani, nu doar pentru fete.
„Este pentru prima dată când se întâmplă lucrul acesta – compensarea vaccinurilor pentru adulți în România – și este cu adevărat o revoluție. Faptul că, în sfârșit, putem să vaccinăm adulții și vârstnicii într-un mod concret, programat, nu doar punctual, așa cum o făceam până acum, a categoriile de risc, cu vaccinul pe care îl primeam, este un lucru extraordinar”, arată dr. Sandra Alexiu, medic de familie și preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

„Este cu adevărat o revoluție, pentru că nu am fi putut să avem vaccinare cu aceste vaccinuri, care sunt scumpe pentru posibilitățile pacienților noștri, dacă nu ar fi existat acest program de compensare. Totul este acum să reușim să îi facem pe acești oameni să accepte să se vaccineze, să schimbăm această mentalitate care este foarte veche și să reușim să facem oamenii să iasă din această zonă de confort, că adultul nu trebuie să se vaccineze. Copiii se vaccinează, adulții nu au nicio treabă”, adaugă dr. Sandra Alexiu.

Pentru a beneficia de vaccinuri compensate, este necesară o vizită în cabinetul medicului de familie sau al medicului specialist pentru emiterea rețetei compensate. Cu această rețetă, vaccinul se ridică din farmacie, iar apoi se merge cu el la medic, pentru administrare. Mare atenție la temperatura și la condițiile de păstrare a vaccinului!
Lista vaccinurilor compensate la adulți începând din decembrie și procentul de compensare al fiecărui vaccin:

-vaccinul pneumococic – compensat 100%
-vaccinul meningococic – compensat 100%
-vaccinul HPV – compensat 100% pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 și 19 ani și 50% pentru femeile până la 45 de ani
-vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa) – compensat 100%
-vaccinul hepatitic B (VHB) – compensat 100%
-vaccinul rujeolă–oreion-rubeolă (ROR) – compensat 100%
-vacinul varicelic – compensat 100%.

Începând din octombrie anul acesta, și vaccinul gripal a fost compensat pentru adulții cu vârsta între 45 și 65 de ani care nu suferă de nicio boală cronică și care, anterior, plăteau integral prețul vaccinului, dacă doreau să se imunizeze.

Pentru cine va fi compensat fiecare vaccin în parte (sursa: Ordin al Ministerului Sănătății):

…..

Leave A Comment