Cauzele bolilor si echlibrul elementelor in medicina traditionala chineza

November 29, 2023
304 Views

În medicina tradițională chineză, toate bolile sunt puse pe seama dezechilibrelor între principiile yin și yang sau între cele cinci elemente (Foc, Pământ, Metal, Apă și Lemn). Toate sistemele, organele și țesuturile corpului pot fi categorisite în funcție de aceste elemente care sunt interdependente și interconectate. Ideea este una foarte simplă: dacă aceste elemente sunt în echilibru, atunci omul este sănătos, dar dacă echilibrul dispare, apare boala. Toate bolile (fizice, mentale sau emoționale) sunt cauzate de unul sau de mai multe dezechilibre sau blocaje. Află din acest articol ce înseamnă Qi, ce legătură este între boli și echilibrul elementelor și ce metode de tratament există în medicina tradițională chineză?

Medicina tradițională chineză este un sistem cu rădăcini vechi de mii de ani în China, bazat pe o înțelegere holistică a corpului uman și a sănătății, care diferă în multe privințe de abordările medicale occidentale. Acest sistem are drept concept fundamental echilibrul dintre forțele opuse yin și yang în corpul uman. Se crede că dezechilibrul acestor forțe duce la boli și disconfort. Qi-ul este acea energie vitală care circulă prin corpul uman, iar în medicina tradițională chineză se consideră că bolile apar atunci când fluxul de Qi este blocat sau perturbat.

În corp există, potrivit acestui sistem popular, canale de energie, de-a lungul cărora Qi-ul circulă liber. Aceste canale leagă diferite organe ale corpului. Practicienii acestui tip de medicină folosesc diverse tehnici de diagnostic, precum observația limbii și pulsul, pentru a determina starea pacientului și a identifica dezechilibrele, apoi stabilesc cele mai potrivite forme de terapie.
Cauzele bolilor în medicina tradițională chineză
Medicina tradițională chineză consideră că există mai mulți factori care au legătură cu instalarea bolilor:

factori naturali: frig, căldură, umezeală, vânt;
factori emoționali: frică, tristețe, îngrijorare, mânie;
factori accidentali: căzături, arsuri, lovituri, mușcături.
Toți acești factori afectează vibrațiile celulare și astfel se pot întâmpla două lucruri:

1.Celulele devin hiperactive, amplificând energia, aceasta, la rândul ei, nu poate circula suficient de repede prin meridianele energetice spre celelalte părți ale corpului și astfel se produc blocaje, rezultând dureri, inflamații, chisturi, tumori, depresie. Soluția vindecării constă în reducerea densității energetice.

2.Celulele își diminuează activitatea, emanând puțină energie și astfel se poate ajunge la o insuficiență energetică, rezultând oboseala cronică, osteoporoza și bolile mișcării (Parkinson sau Alzheimer). În acest caz, soluția vindecării constă în amplificarea densității energetice.

Bolile și echilibrul dintre elemente

În medicina tradițională chineză, apa reprezintă rinichii, sistemul imunitar și organele sexuale. Pe de o parte, dezechilibrul Apei nu conduce doar la boli legate de oase, ci și la disfuncții ale rinichilor sau ale altor organe ori țesuturi care sunt guvernate de acest element. Pe de altă parte, dacă Apa este în exces, apar afecțiuni ale sistemului cardiac și circulator (Focul) căci, se știe, Apa stinge Focul. Deci din cauza excesului de Apă din organism, puterea Focului scade, producând slăbiciuni la nivelul inimii și al sistemului circulator.

Cei care suferă de boli cardiovasculare nu ar trebui să mănânce sărat (gustul sărat corespunde elementului Apa), iar celor care suferă de hipertensiune arterială (mult Foc), ar trebui să le fie stimulați rinichii (Apa), pentru că Apa controlează Focul. Persoanele care au probleme la nivelul rinichilor și vezicii urinare (Apă), nu ar trebui să consume dulciuri, căci gustul dulce corespunde elementului Pământ, iar Pământul distruge Apa.

Spre exemplu, diabetul zaharat (reprezentat de elementul Pământ) în timp, afectează rinichii (Apa) prin procesul distructiv Pământ-Apă. Buna funcționare a rinichilor (Apa) permite eliminarea toxinelor din organism și o bună funcționare a ficatului (Lemn), căci Apa (rinichii) hrănește Lemnul (ficatul). Apa mai poate fi îmbunătățită prin ingerarea de acizi grași Omega 3, iar această amplificare ajută să nu se producă dezechilibre la celelalte elemente.

Lemnul este hrănit de Apă, iar dacă aceasta este în deficit, Lemnul se usucă și apar osteoporoza, „uscarea” cartilagiilor și a colagenului, iar în timp, se poate ajunge la artrită. Procesul este simplu, așa cum e explicat în orice tip de medicină: capetele oaselor sunt acoperite de cartilagii care acționează ca niște tampoane între oase. Dacă acestea se rod și încep să se frece unul de celălalt, apar dureri. De aceea, se recomandă preventiv suplimentele nutritive necesare (cum ar fi sulfatul de glucozamină), care evită sau întârzie apariția acestor neplăceri. Metalul guvernează, pe lângă piele, dinții, plămânii și sistemul osos. Apa și Metalul sunt strâns asociate și astfel, ambele sunt necesare pentru susținerea sistemului osos.

Mineralele sunt elemente de Metal care contribuie la sănătatea sistemului osos.

…..

Leave A Comment