Care sunt primele semne ale bolii de rinichi? Evită să ajungi în faza de insuficiență renală

November 13, 2023
174 Views

Tindem să nu ne gândim la sănătatea noastră până când ceva nu se simte în neregulă. Durerea în piept poate fi un semn că inima nu funcționează corect. Problemele de respirație ar putea însemna că plămânii nu merg bine.

Dar de unde știi dacă există probleme cu rinichii tăi, cele două organe mici, dar vitale, ascunse în spatele abdomenului și chiar sub cutia toracică?

„Dacă așteptați până când simțiți ceva greșit din punct de vedere al sănătății rinichilor, ați așteptat prea mult”, avertizează dr. Peter Nguyen, medic nefrolog la Houston Methodist. „Simptomele bolii de rinichi vin foarte târziu, când ești deja foarte bolnav”.

În mod ideal, primele „semne” de boală de rinichi sunt detectate mult mai devreme, prin screening-ul de rutină efectuat la cabinetul medicului dumneavoastră primar.

„Oamenii vin să mă vadă pentru că medicul lor i-a recomandat, dar adesea nu înțeleg de ce – de obicei se simt bine, „beau multă apă” și de obicei urinează fără probleme”, spune dr. Nguyen. „Este datoria mea să explic ce este în neregulă cu rinichii lor, de ce apar probleme și cum pot preveni deteriorarea situației”.

Ce cauzează boala de rinichi?
Cele două cauze majore ale bolii renale sunt:

-Tensiune arterială crescută
-Diabet

„Rinichii tăi sunt filtre”, spune dr. Nguyen. „Fiecare uncie de sânge din corpul tău este filtrată continuu de rinichi, astfel încât excesul de lichid, electroliții și deșeurile pot fi îndepărtate.”

Creșterea tensiunii arteriale face ca rinichii să se confrunte cu mai mult stres pe măsură ce filtrează sângele. Excesul de glucoză (zahăr) în sânge poate afecta rinichii. Excesul de greutate poate necesita rinichii să lucreze mai mult decât de obicei.

„Uneori rinichii nu-ți mai pot curăța sângele în mod eficient; alteori, rinichii scurg proteine sau sânge”, explică dr. Nguyen. „Acest lucru duce la un dezechilibru periculos al fluidelor și electroliților, precum și la acumularea de deșeuri”.

Foarte rar rinichii trec rapid de la normal la insuficiență totală
Dr. Nguyen aseamănă situația cu strecurarea apei pentru spaghete printr-o strecurătoare. O strecurătoare eficientă ține spaghetele în timp ce lasă apa lăptoasă din paste să se scurgă. Dar dacă strecurătoarea este deteriorată – găurile ei s-au înfundat sau s-au uzat la margini și se lărgește – fie apa din paste nu se va scurge, fie pierzi niște spaghete.

„Foarte rar rinichii trec rapid de la normal la insuficiență totală”, adaugă dr. Nguyen. „Boala cronică de rinichi este o leziune progresivă a rinichilor în timp, motiv pentru care este atât de important să se diagnosticheze și să se intervină din timp.”

Cunoașterea a ceea ce v-ar putea expune la un risc mai mare de boală renală vă poate ajuta. După cum am menționat, hipertensiunea arterială și diabetul sunt cele mai proeminente, dar ceilalți factori de risc pentru boli renale includ:

-A fi supraponderal
-Produse din tutun pentru fumat
-Consumul unei diete bogată în sare
-Utilizarea excesivă a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

În ciuda faptului că au unul sau mai mulți dintre acești factori de risc, dr. Nguyen observă că persoanele cu probleme renale vor spune adesea că, deoarece beau multă apă, rinichii lor ar trebui să fie sănătoși, nu?

„Aceasta este o eroare comună”, adaugă dr. Nguyen. „Boala de rinichi nu este cauzată de faptul că nu bei suficientă apă și nici bea multă apă nu o previne. Desigur, este important să te hidratezi, dar în ceea ce privește menținerea rinichilor sănătoși, este mai important să te concentrezi pe controlul factorilor de risc.”

Care sunt simptomele bolii de rinichi?

……

Leave A Comment