7 plante pentru raceala si gripa: cum sa le folosesti eficient

November 6, 2023
322 Views

 

Aceste remedii din plante îți pot întări sistemul imunitar și te pot ajuta să ții la distanță răcelile și gripa în mod natural. Fie că ai apucat sau nu te vaccinezi împotriva gripei, trebuie să știi că îți poți reduce, totodată, riscul de îmbolnăvire dacă îți întărești sistemul imunitar cu ajutorul acestor plante, care sunt aliații cei mai buni din natură. Următoarele plante pot fi îndeosebi eficiente, iar unele dintre ele sunt delicioase și sub formă de ceai.

Înainte de toate, trebuie să știi că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale răcelii comune (tuse, dureri în gât, oboseală etc.). Gripa poate însă să provoace boli mai grave, care pot duce la complicații, în special în grupurile cu risc ridicat: sugari, copii sub cinci ani, gravide și vârstnici.

Plante și legume pentru răceală și gripă

Cimbrul
Ține la îndemână un “stoc” de ulei esențial de cimbru sau o pungă cu cimbru uscat, în cazul în care te îmbolnăvești, fie că e vorba de gripă, fie că e vorba de o banală răceală. Cimbrul este un renumit expectorant, care face ca tusea să fie mai productivă (te ajută să expectorezi, te ajută să îți cureți plămânii mai repede, astfel încât să te simți mai bine cât mai curând).

Poți să prepari un ceai din cimbru, lăsând la infuzat 2 lingurițe de cimbru proaspăt într-o cană cu apă fierbinte (clocotită), 10 minute. Strecori și bei ceaiul cald. Sau poți să faci inhalații cu abur, folosind cimbru: pune într-un bol sau vas mare cu apă clocotită o mână de cimbru uscat sau adaugă câteva picături de ulei esențial de cimbru și stai deasupra vasului, acoperind atât capul, cât și bolul cu un prosop. Inhalează aburii aceștia și vei vedea că metoda te va ajuta mucusul din plămâni să se înmoaie, iar apoi vei expectora mai ușor.

Echinacea
Nu există foarte multe dovezi cum că Echinacea va face prea multe pentru tine, o dată ce te-ai “pricopsit” cu o răceală, însă este posibil ca planta să scurteze durata simptomelor tale. Însă există unele dovezi care arată că Echinacea ar putea să prevină răcelile și gripa dacă este luată în combinație cu suplimentele cu usturoi, susțin unii specialiști din domeniu. Dacă nu știi câtă Echinacea conțin produsele de pe piață, cere sfatul unui medic fitoterapeut. Poți renunța la ceaiuri în acest caz și să iei mai degrabă suplimente cu Echinacea, de 1000 de miligrame, de 3 ori pe zi.

Lemnul-dulce
Lemnul-dulce conține un compus numit glycyrrhizin care are efecte antivirale destul de puternice împotriva bolilor grave, cum ar fi HIV. În plus, numeroase studii au arătat că extractele de lemn-dulce pot să lupte contra gripei, inclusiv împotriva tulpinilor de gripă aviară. În medicina ayurvedică, lemnul-dulce este folosit ca un bun expectorant. Multe companii farmaceutice fac suplimente din lemn-dulce și ceaiuri din lemn-dulce, dar asigură-te că ceri sfatul unui medic fitoterapeut, care îți poate recomanda cele mai bune produse. De asemenea, discută cu medicul sau farmacistul dacă iei și alte medicamente pe bază de prescripție medicală, deoarece se știe că lemnul dulce interacționează cu unele medicamente.

Usturoiul
Usturoiul este un aliat care îți stimulează sistemul imunitar și numeroase studii au arătat că animalelor cărora li s-au dat doze regulate de usturoi au putut să țină la distanță mult mai bine virusurile gripale și tulpinile de rinovirusuri, cea mai comună cauză a răcelii.

În cadrul unui studiu din 2001, voluntarii care au luat zilnic un supliment cu usturoi au avut o predispoziție mai scăzută de a se îmbolnăvi de răceli, comparativ cu voluntarii care au luat suplimente placebo. Și chiar dacă cei care au luat suplimente pe bază de usturoi s-au îmbolnăvit, ei și-au revenit mult mai rapid după boală.

Dacă nu iei suplimente, poți să te bucuri de aceleași beneficii și dacă mesteci un cățel de usturoi o dată pe zi, pentru prevenirea răcelii și gripei, sau de două ori pe zi că să scapi mai repede de o răceală sau de gripă.

Socul negru
Folosit din vremuri străvechi ca remediu pentru răceli, infecții ale sinusurilor și gripă, socul (Sambucus nigra) este o plantă utilă împotriva virușilor. Cercetătorii sunt de părere că antocianinele, compuși care se găsesc în mod natural în fructele de soc, sunt cele care au proprietatea de a întări sistemul imunitar și care împiedică „lipirea” virusului gripal de celule.

……

Leave A Comment