Legea care permite tuturor unităţilor sanitare să acorde asistenţă medicală prin telemedicină, promulgată

November 4, 2023
169 Views

Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 196/2020 pentru modificarea şi completarea legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii ce reglementează cadrul legal general care să permită tuturor unităţilor sanitare publice şi private să acorde asistenţa medicală prin telemedicină a fost promulgată, vineri, de președintele Klaus Iohannis.
Actul normativ are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea reglementării cadrului general care să permită tuturor unităţilor sanitare publice şi private să acorde asistenţa medicală prin telemedicină, potrivit News.ro.

În acest sens, este stabilit un complex de măsuri alternative de protecţie a pacientului şi sunt lărgite posibilităţile de asigurare a serviciilor medicale prin utilizarea tehnologiei informaţionale şi a mijloacelor de comunicare electronică, la distanţă, în scopul prevenirii îmbolnăvirii populaţiei, îmbunătăţirii sau menţinerii stării de sănătate a pacienţilor.

Astfel, cabinetele medicale ambulatorii ale medicilor de familie şi de alte specialităţi, centre de diagnostic şi tratament, centre medicale, centre de sănătate, laboratoare, precum şi prin alte unităţi sanitare publice şi private, precum şi unităţi sanitare publice şi private cu paturi pot asigura asistenţa medicală profilactică şi curativă şi prin telemedicină, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului 196/2020 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, unităţile.

„Telemedicina este totalitatea serviciilor medicale furnizate la distanţă, fără prezenţa fizică simultană a personalului medical şi a pacientului, pentru stabilirea diagnosticului, indicarea tratamentului, monitorizarea unor afecţiuni sau indicarea unor metode de prevenţie a bolilor, în mod securizat, prin intermediul tehnologiei informaţiei şi mijloacelor electronice de comunicare”, mai prevede legea promulgată de către şeful statului.

De asemenea, serviciile medicale prin telemedicină pot fi acordate în mod nediscriminatoriu oricărei persoane de toţi profesioniştii din domeniul sănătăţii care folosesc tehnologiile informaţionale şi de comunicare, mijloace de comunicare la distanţă, pentru schimbul de informaţii valide pentru diagnosticul, tratamentul şi prevenirea bolilor şi accidentelor, cercetarea şi evaluarea medicală, precum şi pentru asistenţa continuă a furnizorilor de servicii medicale, toate în interesul promovării sănătăţii.

„Mijloace de comunicare la distanţă reprezintă orice mijloc care, fără prezenţa fizică simultană a pacientului şi a personalului medical, poate fi utilizat pentru oferirea serviciilor medicale furnizate de la distanţă prin intermediul oricăror platforme audio sau video, echipamente electronice şi reţele de cablu, fibră optică, radio, satelit şi altele asemenea. Telemedicina presupune transmiterea în siguranţă a datelor şi informaţiilor medicale sub formă de text, sunet, imagine sau în alte formate necesare pentru prevenirea bolilor, diagnosticarea, tratarea şi monitorizarea pacienţilor”, conform sursei citate.

Telemedicina cuprinde următoarele servicii: teleconsultaţia; teleexpertiza; teleasistenţa; teleradiologia; telepatologia; telemonitorizarea.

„Teleconsultaţia este serviciul medical realizat în relaţie cu pacientul, care discută de la distanţă cu medicul, şi poate fi realizată prin orice mijloace de comunicare, în vederea stabilirii diagnosticului, tratamentului şi/sau a măsurilor necesare pentru prevenirea bolilor şi a complicaţiilor acestora, toate în interesul promovării sănătăţii pacientului”, potrivit OUG 196/2020.

Legea care aprobă această OUG şi care a fost promulgată de către preşedintele Iohannis mai are prevederi privind teleexpertiza, teleasistena, telepatologia şi telemonitorizarea.

……

Foto: dreamstime.com

Leave A Comment