UBB a lansat Strategia României în „Quantum Communications”

October 31, 2023
69 Views

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), în calitate de partener principal, a elaborat și lansat Strategia pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice (QTSTRAT), beneficiarul direct al proiectului fiind Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Lansarea Strategiei Naționale de Comunicații Cuantice a României are loc în cadrul unei conferințe desfășurate în perioada 30-31 octombrie 2023 la UBB, strategia oferind Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării sprijinul necesar pentru fundamentarea, elaborarea, actualizarea și comunicarea unor politici, strategii și programe în domeniul tehnologiilor cuantice. La conferință participă reprezentanți ai instituțiilor statului, ai autorităților locale, ai mediului de cercetare-dezvoltare, academic și economic, precum și utilizatori publici sau privați.

UBB s-a aflat în cea mai bună poziție pentru a elabora această strategie națională, putând mobiliza toți factorii care să asigure succesul unei strategii. Astfel, având cea mai mare facultate de informatică (computer science) din țară și specializări performante de inginerie/fizică a reușit să-și mobilizeze specialiștii proprii și să atragă alți specialiști de top din țară în domeniul „quantum”, alături de implicarea obligatorie a specialiștilor proprii în științele planificării strategice; colaborarea între aceste categorii de specialiști este fundamentală pentru reușita unei strategii! De asemenea, reputația internațională a UBB în domeniile științelor strategice, „computer science” și „physical & engineering sciences” – așa cum se vede în ultimele rankinguri internaționale (https://news.ubbcluj.ro/ubb-universitatea-din-romania-cu-cele-mai-multe-prezente-in-clasamentul-times-higher-education-2024-pe-domenii-de-studiu/) – și caracterul deschis în colaborări relevante i-a permis să fie un catalizator al colaborării la nivel național între toți actorii relevanți, care au dorit și care au avut ceva important de spus. Astfel, m-am bucurat să văd implicarea unor specialiști din principalele universități și institute de cercetare românești, principalele autorități și structuri legate de domeniu, firme dinamice în domeniu și marile companii naționale și internaționale cu relevanță pentru domeniu, alți potențiali beneficiari. România are de acum o strategie serioasă, a cărei implementare riguroasă ne poate aduce avantaje competitive majore”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Strategia de comunicații cuantice a României cuprinde, printre altele un raport privind stadiul în care se află domeniul tehnologiilor de comunicații cuantice la nivel internațional și național, o bază de date cu specialiști din/și instituțiile de cercetare-dezvoltare, companiile și organizațiile din România, care pot contribui la dezvoltarea capabilității telecomunicațiilor cuantice ale României, dar și un roadmap național pentru dezvoltarea tehnologiilor de comunicații cuantice în România, precum și un masterplan național pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice.

Leave A Comment

%d bloggers like this: