Câte minute trebuie să mergem pe jos zilnic pentru a combate efectele nocive ale statului pe scaun

October 27, 2023
81 Views

Statul prea mult pe scaun este dăunător pentru sănătate, potrivit cercetărilor. Motivele? De la împiedicarea fluxului sanguin până la creșterea riscului de boli de inimă și diabet de tip 2. Cu toate acestea, mersul pe jos nu face doar piciorul frumos, ci ne poate ajuta să trăim mai mult și mai sănătos.

Cercetările anterioare au arătat chiar că, deși activitatea fizică regulată poate reduce o parte din impactul negativ al sedentarismului, nu îl poate anula în totalitate. Un nou studiu a constatat însă că perioade scurte de exerciții fizice pot fi mai benefice pentru sănătate decât se credea în trecut, chiar dacă ne petrecem cea mai mare parte a zilei stând, notează publicația Today.

Strategia de puțină mișcare, dozată pe parcursul zilei, este cunoscută și sub denumirea de „gustări de exerciții”.

20 de minute de plimbare pe zi pot face minuni
Noua cercetare, publicată pe 24 octombrie în The British Journal of Sports Medicine, a constatat că recomandarea actuală de a efectua 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată până la intensă poate contracara problemele aduse organismului de la statul pe scaun, pe perioade prelungite.

„Aceasta este partea frumoasă: vorbim despre activități care te fac să respiri puțin mai greu, cum ar fi mersul rapid, grădinăritul sau urcarea unui deal. Doar 20 de minute pe zi sunt suficiente, adică o mică plimbare de 10 minute de două ori pe zi”, a declarat Edvard Sagelv, cercetător la Universitatea Arctică din Norvegia și autorul principal al studiului, pentru NBC.

Concluzia a venit în urma unor date statistice, provenite de la aproape 12.000 de respondenți, cu vârsta de 50 de ani, care au purtat dispozitive de detectare a mișcării 10 ore pe zi, timp de patru zile și au fost urmăriți de cel puțin doi ani.

Cercetătorii au descoperit că șederea mai mult de 12 ore pe zi față de opt ore a crescut riscul de deces cu 38% – dar acest lucru se aplică numai persoanelor care au mai puțin de 22 de minute de activitate fizică moderată sau intensă pe zi.

Exerciții fizice pentru o viață mai îndelungată
Pe de altă parte, cu cât oamenii fac mai multe exerciții fizice, cu atât scade riscul de deces.

……

Leave A Comment

%d bloggers like this: