Președintele Academiei Maghiare de Științe în vizită la UBB

October 13, 2023
246 Views

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, l-a avut oaspete miercuri, 11 octombrie 2023, pe președintele Academiei Maghiare de Științe, prof. univ. dr. Freund Tamas, alături de o delegație mai largă a Academiei Maghiare.

Discuțiile s-au focalizat pe colaborările științifice bilaterale, inclusiv pe rolul comunității academice clujene maghiare în Academia Maghiară de Științe, dar și pe acțiuni comune și de sprijin reciproc la nivel european și internațional.

De asemenea, a fost analizată posibilitatea unor colaborări viitoare concrete în zona UBBMed, în condițiile în care profesorul Freund Tamas este un specialist internațional de top în neuroștiințe (și medicină experimentală), zonă de expertiză avansată și pentru UBB prin proiectele fanion BrainQ și InfoBioNano4Health.

Președintele Academiei Maghiare a susținut și o conferință în Aula Magna a UBB și a avut discuții academice cu reprezentanții (conf. univ. dr. Soos Anna și prof. univ. dr. Marko Balint, prorectori UBB) și colegii liniei maghiare din UBB.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

Leave A Comment

%d bloggers like this: