Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat vineri, 6 octombrie, cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni. Meteorologii au publicat prognoza valabilă în perioada 09 octombrie 2023 – 06 noiembrie 2023.
Săptămâna 09.10.2023 – 16.10.2023
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii țări.
Săptămâna 16.10.2023 – 23.10.2023
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice. Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Săptămâna 23.10.2023 – 30.10.2023
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.
Săptămâna 30.10.2023 – 06.11.2023
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor excedentară în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Anul acesta ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată, temperatura medie globală fiind cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media, a anunţat, serviciul Copernicus Climate Change Service al UE, relatează Reuters.
Temperatura globală pentru perioada ianuarie-septembrie este, de asemenea, cu 1,4C mai mare decât media preindustrială (din anii 1850-1900). Conform Institutului, schimbările climatice împing temperaturile globale spre noi recorduri, anunță stirileprotv.ro.
Conform sursei citate, luna trecută a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global, cu 0,93C peste temperatura medie pentru aceeaşi lună în perioada 1991-2020, iar temperatura globală a lunii a fost cea mai atipică lună caldă din orice an din setul de date ERA5, care datează din 1940.
Au doborât recordurile cu o valoare extraordinară
Oamenii de ştiinţă spun că schimbările climatice, combinate cu apariţia în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul şi centrul Oceanului Pacific, au alimentat recentele temperaturi record.
“Temperaturile fără precedent pentru această perioadă a anului observate în septembrie – după o vară record – au doborât recordurile cu o valoare extraordinară. Această lună extremă a împins anul 2023 în onoarea îndoielnică a primului loc – pe cale să fie cel mai cald an ÅŸi cu aproximativ 1,4C peste temperaturile medii preindustriale”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus, într-un comunicat.