
Proiectul legislativ care vizează implementarea în România a regulilor stabilite la nivelul Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind impozitul minim pe profit la nivel global, începând de la 1 ianuarie 2024, este în linie cu prevederile directivei europene, conform unui material de opinie realizat de consultanţii Deloitte România.
Potrivit unei opinii realizate de Ana Petrescu-Mujdei, senior manager, Impozitare Directă, Deloitte Romania, pe lângă prevederile referitoare la impozitul pe cifra de afaceri, incluse în legea pentru care Guvernul şi-a asumat recent răspunderea în Parlament, Ministerul Finanţelor a publicat în data de 4 octombrie 2023 un alt proiect legislativ care vizează implementarea în România a regulilor stabilite la nivelul Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind impozitul minim pe profit la nivel global, începând de la 1 ianuarie 2024.
“Proiectul legislativ publicat în data de 4 octombrie 2023 în transparenţă decizională de autorităţile din România este în linie cu prevederile directivei europene ÅŸi conÅ£ine trimiteri specifice la documentele emise de OCDE pentru interpretarea acestor noi reguli, extrem de complexe. ÃŽn consecinţă, volumul de informaÅ£ii pe care contribuabilii vizaÅ£i, dar ÅŸi autorităţile române, trebuie să ÅŸi le însuÅŸească în perioada următoare este considerabil, astfel că este nevoie de mobilizare pentru a fi gata la timp pentru aplicare. Concret, societăţile multinaÅ£ionale sau naÅ£ionale care fac parte din grupuri care au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 750 de milioane de euro în cel puÅ£in doi ani din perioada 2020-2023 vor datora, începând de la 1 ianuarie 2024, un impozit pe profit efectiv de minimum 15%. Astfel, multinaÅ£ionalele care au o rată efectivă de impozitare a profitului mai mică de 15% în România vor contribui la bugetul naÅ£ional cu diferenÅ£a până la acest prag”, se spune în analiza menÅ£ionată.
…..
Like this:
Like Loading...
Related