Toţi contribuabilii care derulează operaţiuni taxabile în România trebuie să fie gata, încă de la 1 ianuarie 2024, să emită facturile în format electronic şi să le raporteze în sistem, chiar dacă timp de şase luni mai pot utiliza formatul actual al facturilor, susţin consultanţii Deloitte România.
“În acest scop, este necesară identificarea unor soluţii compatibile cu sistemele contabile interne, cu ajutorul cărora contribuabilii să se poată conforma la noile cerinţe de raportare. Pe de altă parte, autoritatea fiscală (ANAF) trebuie să îşi îmbunătăţească infrastructura, astfel încât această obligativitate să producă efectele scontate”, se menţionează într-un material de opinie semnat de Alexandru Stancu, Senior Manager, Impozitare Indirectă, Deloitte România.
Conform sursei citate, legislaţia care vizează facturarea electronică generalizată a fost elaborată de autorităţi şi prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, entităţile care derulează operaţiuni taxabile în România vor fi obligate să raporteze toate facturile prin sistemul RO e-Factura.
“Varianta pe hârtie va mai putea fi utilizată, în paralel, doar până la 30 iunie 2024 şi doar în cazul în care furnizorul sau beneficiarul nu figurează încă în Registrul RO e-Factura. Ulterior, rambursarea TVA va fi posibilă pentru entităţile stabilite în România doar în baza facturii electronice.”, susţine consultantul Deloitte.
România a impus un sistem obligatoriu de facturare electronică începând de anul trecut, pentru bunurile cu risc fiscal, în relaţia cu entităţi ale statului (business-to-government – B2G) şi pentru operatorii din turism care acceptă vouchere de vacanţă. Totodată, pentru a extinde obligativitatea către toate categoriile de tranzacţii derulate pe teritoriul României, autorităţile au solicitat o derogare de la legislaţia comunitară de TVA, pe care instituţiile europene au aprobat-o în vara anului 2023.
……