Scumpire istorică a medicamentelor începând din luna august: prețurile au crescut cu peste 20%, procent de scumpire ce nu mai fusese atins de două decenii

September 16, 2023
36 Views

Medicamentele comercializate pe piața din România s-au scumpit considerabil începând din luna august. De la 1 august a intrat în vigoare corecţia preţurilor din Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed). În urma corecţiei, Canamed include peste 6.200 de medicamente, iar în cele mai multe cazuri, preţurile medicamentelor au crescut, mai ales în cazul produselor ieftine, pentru care s-a aprobat o indexare suplimentară de cel mult 14%. Datele oficiale publicate săptămâna aceasta de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că preţurile medicamentelor au crescut cu peste 20% în prima lună după corecţia Canamed, procent neatins de decenii.

În luna august 2023, preţurile medicamentelor au crescut în România cu 20,78%, în medie, faţă de luna precedentă şi cu 15,06% faţă de august 2022, arată datele Institutului Național de Statistică, citate de News.ro.

Prin comparaţie, în întregul an 2022, preţurile medicamentelor au crescut, în medie, cu 5,78% – nivel-record pentru ultimii 12 ani.

Un nivel de creştere a preţurilor medicamentelor cu 20% nu a mai fost atins de cel puţin două decenii în România.

Ultimul an în care România a înregistrat o creştere semnificativă a preţurilor medicamentelor a fost 2010, când preţurile au urcat, în medie, cu 7,86% faţă de anul anterior (decembrie 2010/decembrie 2009).

Preţurile medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie sunt reglementate în România, ca şi în restul Uniunii Europene, ceea ce reduce variaţiile de costuri.

De ce s-au scumpit medicamentele
Creşterea cea mai mare a preţurilor s-a înregistrat la medicamentele ieftine. De altfel, trebuie ţinut cont că, la corecţia Canamed din acest an, s-au aplicat prevederile ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1.346/2023.

Actul normativ prevede că, în cadrul procesului de corecţie a preţurilor din Canamed din 2023, „preţurile de producător maximale ale medicamentelor care urmează să fie aprobate şi care au o valoare mai mică de 25 lei pot fi indexate cu 14%, iar cele cu o valoare cuprinsă în intervalul 25 lei – 49,99 lei pot fi indexate cu 7%”.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: