Aronia – ce beneficii si proprietati are acest fruct

September 1, 2023
308 Views

Fructele de aronia (Aronia melanocarpa) sunt mici, închise la culoare și au formă de boabe, asemănătoare cu afinele. De asemenea, sunt foarte populare în rândul celor pasionați de mâncarea sănătoasă. Fructele de aronia conțin o cantitate impresionantă de antioxidanți vegetali, care aduc numeroase beneficii pentru sănătate.

Ce sunt fructele de aronia?
Fructele de aronia cresc în arbuștii din familia Rosaceae. Acești arbuști sunt originari din America de Nord, dar cresc și în alte părți ale lumii, inclusiv în Europa. În trecut, fructele erau folosite în scop curativ, ca remediu împotriva răcelii. Boabele de aronia au un gust ușor astringent, de aceea sunt folosite în special în prepararea de sucuri, piureuri, gemuri, siropuri, ceaiuri și vinuri. Cu toate acestea, fructele de aronia se găsesc în magazine și proaspete, uscate sau sub formă de pulbere.

Valori nutriționale
Fructele de aronia au un conținut caloric scăzut, dar sunt bogate în nutrienți, fiind pline de fibre, vitamina C și mangan. 28 de grame de aronia oferă următoarele beneficii nutriționale:
– Calorii: 13
– Proteine: 2 grame
– Grăsimi: 0 grame
– Carbohidrați: 12 grame
– Fibre: 2 grame
– Vitamina C: 10% din doza zilnică recomandată
– Mangan: 9% din doza zilnică recomandată
– Vitamina K: 5% din doza zilnică recomandată

Aceste fructe conțin, de asemenea, acid folic, fier și vitaminele A și E, în cantități mai limitate. În plus, sunt bogate în antioxidanți. Antioxidanții protejează celulele corpului de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Fructele de aronia conțin, în special, antocianine, un tip de antioxidanți responsabili pentru culoarea închisă a acestora.

Totuși, este important de menționat că atât compoziția, cât și beneficiile pentru sănătate ale acestui fruct depind de mulți factori, inclusiv de soiul, maturitatea, condițiile de mediu și climatice în care sunt cultivate boabele de aronia, așa cum arată un raport recent1.

Beneficiile fructelor de aronia pentru sănătate
Ar putea preveni apariția bolilor
Boabele de aronia sunt bogate în compuși cu proprietăți terapeutce, precum antioxidanți, cu precădere polifenoli, cum ar fi acizii fenolici și flavonoide (antociani, proantocianidine și flavonoli). Despre polifenoli oamenii de știință susțin că susțin sănătatea într-o varietate de moduri. De exemplu, acești compuși ar putea să ne protejeze de anumite afecțiuni, inclusiv tulburări metabolice, diabet, boli cardiovasculare și hipertensiune arterială 2.

Este totuși important de menționat că oamenii de știință admit că polifenolii din boabele de aronia variază în funcție de soiul lor, de nivelul de coacere a fructelor, de zona în care cresc, dar și în funcție de condițiile climatice.

Stimulează digestia și remediază problemele de natură digestivă
Fiind bogate în fibre dietetice, fructele de aronia asigură o bună digestie, combătând constipația, diareea, balonarea și alte probleme digestive. Compușii organici din aronia protejează intestinele de bacterii, întărind sistemul imunitar.

Au un puternic efect antioxidant
Începând cu quercetina și catehină, și până la luteină și zeaxantină ori caroten, fructele de aronia sunt bogate în antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi din sânge, piele, de la nivelul țesuturilor și organelor, prevenind mutațiile ce pot apărea la nivel celular. De asemenea, o acumulare de radicali liberi poate duce la apariția stresului oxidativ, care poate determina anumite boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Fructele de aronia reprezintă și o sursă excelentă de polifenoli, un grup de antioxidanți extrem de benefici pentru sănătate, dar și pentru o piele frumoasă și un păr strălucitor.

Întăresc sistemul imunitar
Pe lângă antioxidanții importanți menționați mai sus, aronia conține și vitamina C din belșug, care stimulează activitatea celulelor albe și ajută și la sinteza colagenului. Colagenul este responsabil pentru repararea țesuturilor, a organelor, a vaselor de sânge și a celulelor.

Pot preveni cancerul
Mai multe cercetări sugerează că există o legătură între consumul de aronia și reducerea riscului de cancer la colon. Fructele de aronia pot ajuta persoanele aflate în categoriile de risc crescut de cancer la colon să prevină această afecțiune.

Scad riscul de afecțiuni cognitive
Unul dintre efectele pe care îl au radicalii liberi asupra organismului constă în distrugerea legăturilor neuronale din creier, fapt ce duce la reducerea capacităților cognitive. Antocianinele din fructele de aronia cresc activitatea neuronală, întăresc legăturile neuronale și reduc stresul oxidativ la nivelul creierului, ceea ce înseamnă ca se reduce și riscul de boala Alzheimer, demență și alte afecțiuni similar, ce vin odată cu înaintarea în vârstă.

Îmbunătățesc vederea
Carotenul din aronia reduce stresul oxidativ și la nivelul ochilor, prevenind degenerescența maculară și dezvoltarea unor afecțiuni oculare precum cataracta.

Reglează tensiunea arterială

…..

Leave A Comment