Alimente pentru a scăpa de ficatul gras

August 29, 2023
180 Views

Ficatul gras, cunoscut și sub denumirea de steatoză hepatică, reprezintă o afecțiune în care ficatul acumulează grăsimi în exces. Această problemă de sănătate este adesea asociată cu stilul de viață sedentar, consumul excesiv de alcool și dieta necorespunzătoare. Cu toate acestea, alegerea alimentelor potrivite poate juca un rol important în susținerea sănătății ficatului și în gestionarea ficatului gras.

Boala de ficat gras afectează aproape o treime din populația adultă și este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la insuficiența hepatică, notează CSID. Boala de ficat gras nonalcoolică apare, cel mai frecvent, în cazul persoanelor sedentare, care suferă de obezitate și care au o alimentație nesănătoasă.

Alimente benefice pentru ficatul gras
Legumele cu frunze verzi: Spanacul, varza kale, rucola și alte legume cu frunze verzi bogate în clorofilă pot ajuta la detoxificarea ficatului și la îmbunătățirea funcției hepatice.

Citricele: Lamâile, portocalele și grepfrutul conțin antioxidanți și vitamina C, care pot sprijini sănătatea ficatului, prin stimularea producției de enzime detoxifiante.

Uleiul de măsline: Alegerea acestui tip de ulei în locul uleiurilor rafinate poate oferi grăsimi sănătoase care sprijină funcția hepatică și reduc inflamația. Bogat în acizi grași omega-3, cercetările au arătat că uleiul de măsline ajută la scăderea nivelului de enzime hepatice și la controlul greutății.

Nucile și semințele: Nucile, semințele de chia, semințele de in și semințele de dovleac conțin acizi grași omega-3 și antioxidanți, contribuind la reducerea inflamației și la protejarea ficatului.

Peștele gras: Somonul, macroul și sardinele sunt surse excelente de acizi grași omega-3, care pot ajuta la reducerea nivelului de grăsimi în ficat.

Ceaiul verde: Ceaiul verde conține antioxidanți numiți catechine, care pot proteja ficatul împotriva stresului oxidativ și pot promova sănătatea generală.

Cerealele integrale: Oferind fibre și nutrienți esențiali, cerealele integrale, precum orezul brun, quinoa și ovăzul, pot sprijini metabolismul și pot contribui la gestionarea ficatului gras.

Ceapa și usturoiul: Aceste ingrediente conțin compuși sulfurici care ajută la activarea enzimelor detoxifiante din ficat.

Avocado: Bogat în grăsimi sănătoase și antioxidanți, avocado poate sprijini sănătatea hepatică și poate ajuta la reglarea nivelului de grăsimi din ficat.

Reguli de alimentație pentru gestionarea ficatului gras

…..

Leave A Comment