Osteoporoza este una dintre cele mai frecvente patologii ale osului. În acest articol, discutăm despre evaluarea pacienților și investigațiile necesare pentru diagnostic, precum și despre ce opțiuni de tratament există în osteoporoză.
Osteoporoza este caracterizată prin scăderea masei osoase, deteriorarea țesutului osos și distrugerea arhitecturii osoase, cu compromiterea rezistenței osoase și creșterea riscului de fractură. Osteoporoza afectează pacienți de ambele genuri și de toate rasele, iar prevalența bolii crește odată cu înaintarea în vârstă și cu statusul de postmenopauză.
Osteoporoza este o boală care poate fi prevenită și tratată, dar pentru că nu sunt semne de alarmă înainte de apariția unei fracturi osteoporotice, mulți pacienți nu sunt diagnosticați la timp și nu primesc tratament pentru osteoporoză în fazele precoce ale bolii.
Osteoporoza, factor de risc pentru fractură
Osteoporoza este factor de risc pentru fractură, așa cum hipertensiunea este factor de risc pentru accident vascular. Cele mai obișnuite fracturi osteoporotice sunt cele vertebrale (tasările vertebrale), la nivelul șoldului și la nivelul antebrațului distal. Fractura de fragilitate/osteoporotică se produce la un traumatism care în condițiile unui os sănătos nu s-ar solda cu fractură sau a cărei intensitate nu o depășește pe cea a unui traumatism prin cădere de la înălțimea corpului.
Chiar dacă majoritatea fracturilor/tasărilor vertebrale nu determină în fazele inițiale semne și simptome, odată cu trecerea timpului, acestea duc la durere vertebrală, dizabilitate, scădere în înălțime și deformare a coloanei vertebrale (cifoza).
Sediile obișnuite ale fracturilor osteoporotice sunt: coloana vertebrală, șoldul, radiusul distal, humerusul proximal. Fractura de fragilitate se produce la un traumatism care în condițiile unui os sănătos nu s-ar solda cu fractură sau a cărui intensitate nu o depășește pe cea a unui traumatism prin cădere de la înălțimea corpului.
Recomandări pentru femeile aflate la menopauză
Cum osteoporoza este mai des întâlnită la femeile trecute de 50 de ani, e important ca acestea să țină cont de anumite aspecte.
Evaluare medicală
O evaluare medicală și consiliere în ceea ce privește riscul de osteoporoză și de fracturi care se pot produce pe oase fragile (osteoporotice) este recomandată la menopauză. Toate femeile aflate la menopauză ar trebui evaluate privind riscul de osteoporoză pentru a determina dacă este necesară efectuarea densitometriei osoase (DXA). Se face și evaluarea factorilor de risc pentru cădere și se recomandă măsuri corective (exerciții fizice de menținere a echilibrului, monitorizarea atentă a medicației antihipertensive, evitarea medicației care deprimă sistemul nervos central, corecție vizuală atunci când este nevoie).
Alimentație adecvată
În această perioadă a vieții este importantă o alimentație bogată în produse care conțin calciu, în așa fel încât aportul de calciu să fie de aproximativ 1000 mg/zi (în cazul în care regimul alimentar nu este suficient, se recomandă suplimente cu calciu, cu acordul medicului). De asemenea, aportul de vitamina D trebuie să fie de aproximativ 800‑1000 UI/zi (din alimente și din suplimente, dacă este nevoie).
Mișcare efectuată regulat
Exercițiile fizice sau alte forme de mișcare efectuate regulat cresc forța musculară, îmbunătățesc mobilitatea, postura și echilibrul și reduc riscul de căderi și fracturi. Dacă n-ai mai făcut sport niciodată, ai fost o persoană sedentară, întreabă medicul de familie despre cum este mai bine să începi.
Cum se face evaluarea medicală pentru osteoporoză?
Evaluarea pacienților se face prin:
măsurarea anuală a înălțimii (știut fiind faptul că unul dintre factorii care duce la scăderea în înălțime este tasarea vertebrală);
evaluarea densității minerale osoase prin osteodensitometrie osoasă duală cu raze X (DXA).
……