Vaccinul antigripal pentru sezonul rece 2023-2024: momentul ideal din an când e bine să-l faci. Primele doze sunt în farmacii

August 25, 2023
401 Views

Vaccinul antigripal vine la timp pentru sezonul rece, când virozele, gripele și răcelile își fac apariția rapid și se răspândesc major.

Primele doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2023-2024 au ajuns în farmacii
Primele doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2023-2024 au ajuns în farmaciile din România.

Vaccinul gripal tetravalent Viatris este parte din Programul Național de Vaccinare și conține tulpinile gripale alese de OMS pentru a fi utilizate în vaccinurile gripale pentru sezonul 2023-2024.

Vaccinul antigripal în sezonul 2023-2024
Momentul recomandat pentru vaccinarea antigripală nu s-a schimbat. Septembrie și octombrie sunt cele mai bune perioade de vaccinare pentru majoritatea oamenilor. Vaccinarea antigripală în lunile iulie și august nu este recomandată pentru majoritatea persoanelor, dar există câteva considerații privind vaccinarea în iulie și august pentru anumite grupuri de persoane:

Pentru adulți (în special pentru cei cu vârsta de 65 de ani și mai în vârstă) și pentru persoanele însărcinate în primul și al doilea trimestru, vaccinarea în iulie și august trebuie evitată, cu excepția cazului în care nu va fi posibilă vaccinarea în septembrie sau octombrie.

Persoanele însărcinate care se află în al treilea trimestru pot face vaccinul antigripal în iulie sau august pentru a se asigura că bebelușii lor sunt protejați de gripă după naștere, când sunt prea mici pentru a fi vaccinați.

Copiii care au nevoie de două doze de vaccin antigripal trebuie să primească prima doză de vaccin imediat ce vaccinul devine disponibil. A doua doză trebuie administrată la cel puțin patru săptămâni după prima.

Vaccinarea este recomandată atât timp cât virusurile gripale reprezintă o amenințare. În unele sezoane, acest lucru poate fi până în mai sau iunie.

OMS a anunțat compoziția vaccinurilor gripale pentru sezonul gripal 2023-2024 în Emisfera Nordică.

Tulpinile care vor intra în vaccinuile gripale tetravalente pentru sezonul următor ar trebui să conțină:

· A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09 – tulpină similară;

· A/Darwin/9/2021 (H3N2) – tulpină similară;

· B/Austria/1359417/2021 (linia B/Victoria) – tulpină similară;

· B/Phuket/3073/2013 (linia B/Yamagata) – tulpină similară.

În ce privește procesul de fabricație al vaccinurilor gripale, cea mai comună metodă folosit de peste 70 de ani este cea bazată pe cultivarea de ouă de găină fertilizate. Aceste vaccinuri sunt cele mai comune, iar eficacitatea și siguranța lor sunt susținute și dovedite de studii clinice și practice.

„Vaccinul nostru gripal s-a dovedit a fi eficient în prevenirea gripei, având un profil bine cunoscut de siguranță și tolerabilitate, așa cum confirmă ultimele 10 sezoane gripale consecutive din România, în care acesta a fost cel mai utilizat vaccin gripal prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății.

În cadrul angajamentului nostru de a contribui la protecția împotriva gripei sezoniere, am început deja procesul de producție pentru a furniza vaccinul nostru înaintea următorului sezon gripal. Salutăm obiectivul Ministerului Sănătății de creștere a ratei de vaccinare la care putem contribui substanțial, având un raport cost-eficiență favorabil.

Astfel, vaccinul gripal Viatris este vaccinul pe care se poate baza întreaga familie, începând cu vârsta de 6 luni până la vârstnicii de peste 65 de ani, contribuind la extinderea viabilă și sustenabilă a imunizării gripale în țara noastră”, a declarat Dana Duma Inczeffi, Country Manager al Viatris România, potrivit 360medical.ro.

Cum funcționează vaccinul antigripal
În fiecare an, se recomandă ca toate persoanele cu vârsta de peste 6 luni să se vaccineze împotriva gripei. Este cel mai bun mod de a te proteja împotriva gripei – ajutând la prevenirea bolilor grave, a spitalizărilor și chiar a decesului.

Vaccinul funcționează prin introducerea în corp a unei mici proteine din virus. Acest lucru face ca organismul să producă anticorpi pentru a lupta împotriva bolii și creează un anumit grad de imunitate în cazul în care te confrunți mai târziu cu virusul real.

Este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru ca vaccinul să fie cel mai eficient, motiv pentru care se recomandă vaccinarea toamna, înainte de începerea sezonului de gripă.

În general, un vaccin poate fi făcut dintr-un virus inactivat – ceea ce înseamnă că particulele au fost crescute într-o cultură și și-au pierdut capacitatea de a provoca boli.

De asemenea, vaccinul poate fi făcut dintr-un virus recombinant – ceea ce înseamnă că a fost creat sintetic și nu se poate reproduce și nu poate provoca boli.

O a treia opțiune este virusul viu (dar slăbit). Toate opțiunile funcționează la fel de bine, dar virusul viu nu este recomandat persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, femeilor însărcinate sau celor cu anumite alte afecțiuni medicale.

Când începe perioada răcelilor de sezon
Infecțiile virale care cauzează răceala sau gripa comună pot varia de la o pacoste la o amenințare gravă pentru sănătate, potrivit portalului Uniunii Europene cu informații despre vaccinare.

Răcelile comune sunt principalul motiv pentru care copiii lipsesc de la școală și adulții lipsesc de la serviciu”.

Deși majoritatea cazurilor de răceală și gripă comună tind să dispară de la sine, în fiecare an, gripa ucide aproximativ între 290.000 și 650.000 de persoane la nivel mondial.

Gripa poate apărea în orice moment al anului, dar majoritatea cazurilor urmează un tipar sezonier relativ previzibil.

Primele semne de activitate gripală încep, de obicei, în jurul lunii octombrie și ating punctul culminant în plină iarnă. Cu toate acestea, în unii ani, focarele de gripă se pot menține și pot dura până în luna mai.

……

Leave A Comment