Iată ce boli poţi preveni dacă mănânci seminţe de dovleac!

August 25, 2023
135 Views

Seminţele de dovleac se remarcă prin conţinutul nutriţional variat. Sunt bogate în vitaminele B2, B9, E şi K, precum şi în fosfor, mangan, magneziu, fier, zinc şi cupru. Antioxidanţii din aceste seminţe protejează celulele de efectele radicalilor liberi, prevenind diverse boli precum cancerul şi afecţiunile cardiovasculare.

Pot preveni bolile de inimă
Graţie conţinutului de antioxidanţi, precum şi de magneziu, zinc şi acizi graşi, seminţele de dovleac pot proteja sănătatea inimii. În plus, uleiul din seminţe de dovleac poate să ţină sub control hipertensiunea arterială, factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Totodată, fitosterolii din aceste seminţe ajută la scăderea colesterolului rău, un alt inamic al inimii. Aceşti compuşi vegetali ajută inclusiv la curăţarea arterelor, ceea ce reduce riscul de apariţie a unui infarct sau atac de cord.

Unele cercetări au arătat că seminţele de dovleac pot contribui la creşterea nivelului de oxid nitric, un compus foarte valoros pentru organism, care are o importantă acţiune vasodilatatoare, îmbunătăţind fluxul sangvin şi reducând riscul de formare sau de creştere a plăcilor de aterom.

Au acţiune antitumorală
Studiile au arătat că includerea seminţelor de dovleac în alimentaţie poate reduce riscul apariţiei anumitor tipuri de cancer precum cel de stomac, de plămâni, de prostată şi de colon. De asemenea, potrivit unei cercetări, seminţele de dovleac sunt asociate cu un risc mai mic de apariţie a cancerului de sân la femeile aflate la postmenopauză. Tot studiile au arătat că un supliment pe bază de seminţe de dovleac are potenţialul de a reduce dezvoltarea celulelor maligne în cancerul de prostată.

Benefice pentru prostată
Seminţele de dovleac au proprietăţi diuretice, ajutând la buna funcţionare a vezicii urinare şi prevenind inflamaţiile la acest nivel. De asmenea, pot împiedica mărirea prostatei, problemă frecventă la bărbaţi după vârsta de 40 de ani. Efectul protector este pus pe seama unor compuşi (5-alfa-reductază) care permit o mai bună asimilare și reglare a hormonilor masculini (testosteron, DHT).

Ţin glicemia în echilibru
Studiile efectutate pe cobai au arătat că seminţele de dovleac pot reduce nivelul glicemiei. Totodată, conţinutul bogat de magneziu din aceste seminţe au acţiune pozitivă în diabet. Un studiu la care au participat peste 127.000 de persoane a arătat că dietele bogate în magneziu au fost asociate cu un risc cu 33% mai mic de diabet de tip 2 la bărbați și cu 34% mai mic în cazul femeilor.

Cum le consumi
……

Leave A Comment