Obiceiurile care trebuie să intre în rutina celor care au trecut de 40 de ani

August 15, 2023
174 Views

Doar copiii au impresia că la 40 de ani ești bătrân. Nici vorbă! Ba chiar s-ar putea spune că la această vârstă viața abia începe, pentru că ai trecut de exuberanța celor 20 de ani, când faci nenumărate greșeli, și ai trecut și de vârsta 30 de ani cu toate provocările ei (căsătorie, nașterea copiilor etc). Este vârsta la care ești „așezat” și cu mult mai înțelept decât ai fost la 20 sau la 30 de ani. Tocmai pentru că ești mai înțelept, este pragul la care să te gândești la acele lucruri pe care trebuie să le faci pentru tine, pentru a trăi mai bine și mai mult, pentru a-ți păstra mintea și corpul sănătoase cât mai mult timp.

Oamenii de știință au identificat obiceiurile sănătoase cele mai importante pe care ar trebui să le adoptăm după 40 de ani. Un studiu privind stilul de viață, realizat pe 700.000 de subiecți, a arătat că bărbații care au integrat aceste obiceiuri în stitlul lor de viață au trăit cu aproximativ 24 de ani mai mult decât cei care nu au adoptat niciunul. În mod similar, femeile care au urmat aceste obiceiuri au câștigat încă 21 de ani de viață.

Chiar dacă, într-adevăr, există persoane cu mult trecute de 40 de ani dar care sunt într-o formă fizică excelentă, nu la toate este meritul geneticii. Adesea este vorba și despre stilul de viață, și despre grija acordată propriei sănătăți în ansamblul ei. Realitatea este că, deși îmbătrânirea este mai degrabă o stare a minții decât a corpului, contează enorm și îngrijirea acordată acestuia din urmă, pentru că – deși subtile – schimbările există.

Iată ce obiceiuri ar trebui să intre în rutină după împlinirea vârstei de 40 de ani:

Menținerea unei hidratări optime
Din păcate, pe măsură ce îmbătrânim, mecanismele corpului menite să-l protejeze de deshidratare încep să-și piardă unele dintre abilități. Deoarece adulții în vârstă au semnale reduse de sete, chiar și cazurile ușoare de deshidratare pot împiedica performanțele și pot crește senzația de oboseală. Tensiunea arterială scăzută, insolația, problemele urinare și renale, amețelile și riscul crescut de cădere sunt doar câteva dintre celelalte efecte secundare ale deshidratării, în special la persoanele în vârstă.

Potrivit specialiștilor, consumul de lichide nu numai că menține o hidratare optimă necesară bunei funcționări a mai multor organe, dar ajută și la creșterea elasticității pielii, ceea ce previne apariția prematură a liniilor fine și a ridurilor.

Câtă apă trebuie să bem zilnic pentru a ne menține corpul sănătos, mintea ageră și pielea fără riduri? Nu există un răspuns general valabil la această întrebare. Dr. Alina Lacatus, medic specialist în nefrologie și nutriție: „Este un sfat util să bem doi litri de apă pe zi, dar trebuie să ținem cont și de alți factori. În primul rând, nevoia noastră de apă variază în funcție greutatea noastră: cu cât o persoană are mai multe kilograme, necesarul ei de apă va fi mai mare. O variantă la îndemână de a ne da seama dacă am băut suficientă apă este de a urmări culoarea urinei. Culoarea galben-pai a acesteia se traduce printr-o hidratare corespunzătoare.”

Atenție la dietă: fără alimente procesate, cât mai puțin zahăr ori sare
Desigur, o dietă sănătoasă este importantă la orice vârstă, dar este de două ori mai important să fii conștient pe măsura trecerii anilor de tipul de alimente care intră în corpul tău. O dietă bazată pe proteine slabe, grăsimi sănătoase, cereale, fructe și legume este ceea ce ai nevoie. Fără grăsimi solide, fără alimente procesate, cât mai puțin zahăr și cât mai puțină sare, aceasta din urmă pentru a menține tensiunea arterială la un nivel normal.

În numeroase studii epidemiologice, clinice și experimentale, aportul de sare a fost legat de tensiunea arterială, reducerea acestui aport demonstrând clar că poate determina scăderi ale valorii acesteia. În funcție de tensiunea arterială inițială și de gradul de reducere a consumului de sare, tensiunea arterială sistolica poate fi scăzută cu 4 până la 8 mmHg, și chiar cu mai mult dacă această măsură este combinată și cu alte intervenții în stilul de viață. S-a demonstrat că un aport ridicat de sare crește nu numai tensiunea arterială, ci și riscul de accident vascular cerebral.

Vin roșu cu moderație
Potrivit studiilor, consumul de vin roșu ajută în lupta împotriva daunelor provocate de radicalii liberi asupra pielii. Conținutul ridicat de antioxidanți din vinul roșu, în special resveratrolul, este extrem de eficient pentru sănătatea pielii. De asemenea, se știe că vinul roșu are mai multe beneficii pentru sănătate: poate reduce riscul afecțiunilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer, cancer sau de diabet. Și tot vinul roșu – dar consumat cu moderație! – potrivit studiilor, scade și riscul de boli cardiovasculare.

Mai multe proteine de bună calitate
Deoarece începem să pierdem masă musculară încă de la 30 de ani, este esențial să consumăm proteine de înaltă calitate pentru a ajuta la păstrarea acesteia, atât de necesară pentru o mai bună ardere a caloriilor. Este recomandat ca proteinele de înaltă calitate să fie consumate uniform pe parcursul unei zile, nu toate tipurile la o singură masă. Și încă un beneficiu, poate chiar mai mare decât păstrarea masei musculare: dieta proteică poate prelungi viața! Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, a declarat pentru Smartliving.ro că „persoanele în vârstă au nevoie de o cantitate mai mare de proteine, pentru că organismul nu mai poate procesa eficient macronutrienții.” Potrivit acesteia, „cantitatea ideală de proteine depinde foarte mult de obiectivele fiecăruia, de vârstă și de nivelul de activitate fizică. Nu există o recomandare universal valabilă în privința aportului proteic, însă, în general, este bine să mâncăm o porție de cel puțin 20-30 de grame de proteine la fiecare masă principală”.

Practicarea mișcării reduce riscul de cancer

…..

Leave A Comment