Colesterolul este o substanță grasă care se găsește în sânge, sub două forme principale: cel bun (HDL) și cel rău (LDL). Un echilibru corect între aceste două tipuri de colesterol este necesar pentru a avea o stare bună de sănătate. În acest articol ne îndreptăm atenția asupra unor remedii naturale, suplimente alimentare precum drojdie de orez roșu ori semințe de in, care te pot ajuta dacă ai colesterol mare, acestea având potențialul de a reduce LDL-ul și de a-ți îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.
Dacă ai nivelul de colesterol prea mare (peste 200 mg/dL), este important să iei măsuri pentru a-l reduce, deoarece în acest mod îți scazi riscul de afecțiuni precum bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. Medicul de familie îți va da indicații în momentul în care analizele tale vor arăta valori prea mari ale colesterolului total și ale colesterolului rău LDL, atât legat de stilul de alimentație și mișcare, cât și în ce privește medicația.
Unele remedii naturale au dovedit în studii științifice un mare potențial în ce privește scăderea colesterolului, așa că le poți lua în calcul – după ce discuți întâi cu medicul tău.
Ai colesterol mare? Încearcă extractul din drojdie de orez roșu
Se pare că natura ne oferă o alternativă viabilă pentru medicamentele pe bază de statine. Secretul stă în extractul din drojdie de orez roșu, care conține monacolina K, o substanță cu formulă chimică similară cu cea a statinelor. Studiile efectuate arată că efectele în reducerea valorilor colesterolului sunt similare cu ale medicamentelor, iar unii medici le recomandă pacienților care nu au o stare gravă și o nevoie obligatorie de statine să încerce acest supliment natural ca o soluție intermediară, de întreținere a sănătății sistemului cardiovascular.
Și extractul de „usturoi îmbătrânit” poate fi util pentru reglarea colesterolului
Nu doar extractul de drojdie de orez roșu este un ajutor din natură în caz de colesterol mare, ci și usturoiul. Acesta a fost întrebuințat în scop medicinal încă din Antichitate și se pare că în continuare poate fi util ca remediu natural care contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sânge.
O lucrare apărută în Avicenna Journal of Phytomedicine, un jurnal medical care publică studii clinice și analize despre plantele medicinale, subliniază că 39 de cercetări au arătat că extractul de „usturoi îmbătrânit” sau usturoi uscat ar putea reduce colesterolul total din sânge și colesterolul LDL, deci cel rău. Un alt studiu, apărut în Journal of Nutrition, afirmă că extractul de usturoi îmbătrânit a redus colesterolul total și pe cel LDL cu 7% și, respectiv, 10%. Usturoiul este bine tolerat de organism, însă înainte de a lua suplimente pe bază de usturoi, discută cu medicul tău specialist.
Semințele de in, un alt posibil remediu pentru colesterol prea mare
Semințele de in conțin fibre solubile, lignani (un grup mare de polifenoli care se găsesc în plante) și acizi grași Omega 3 de origine vegetală. Toate aceste componente pot avea un efect benefic asupra sănătății arterelor și în ceea ce privește nivelul colesterolului din sânge.
Aceste semințe de in pot fi folosite în gastronomie, deci se pretează să le adaugi în smoothie-uri, salate sau mâncăruri gătite, iar conținutul lor ridicat de fibre te poate ajuta să reduci nivelul colesterolului. Un studiu apărut în jurnalul Nutrition and Metabolism a constatat că o băutură cu semințe de in măcinate a reușit să scadă colesterolul total și colesterolul LDL cu 12%, respectiv 15%. Un alt studiu publicat în Journal of Nutrition a arătat că persoanele care au consumat semințe de in măcinate și-au redus colesterolul LDL cu 15% în decurs de o lună.
Deoarece semințele de in sunt atât de mici și au un înveliș exterior tare, varianta măcinată este recomandată de medicii nutriționiști, în defavoarea semințelor întregi. Când micile semințe de in sunt măcinate, corpul nostru poate să absoarbă mai bine substanțele nutritive pe care acestea le conțin.
Fibrele solubile, de bază în lupta cu colesterolul mărit
Statisticile arată că mulți români nu consumă suficiente fibre alimentare, deși acestea sunt necesare pentru o digestie sănătoasă. Fibrele, așa cum numeroase studii au arătat, scad colesterolul LDL mai eficient decât o dietă săracă în grăsimi (low-fat). Alimente bogate în fibre sunt leguminoasele (fasole, linte, mazăre, năut, soia), dar și merele, fructele de pădure, broccoli-ul, avocadoul, pâinea integrală.
Fructele de păducel, remediu natural pentru scăderea colesterolului
Unele studii au arătat că păducelul poate să scadă nivelurile colesterolului din sânge. Frunzele, fructele și florile de păducel au fost folosite în scop medicinal de sute de ani, pentru a trata problemele cardiace. Deși fructele de păducel pot fi un remediu eficient în reducerea colesterolului, dacă ai colesterolul mărit sau suferi de boli cardiovasculare și iei tratament medicamentos, ar trebui să discuți cu medicul înainte de a lua acest supliment, deoarece poate interacționa cu unele medicamente.
Ce mai poți face când ai colesterolul prea mare?
Dacă ai nivelul de colesterol prea mare, îți crește riscul de evenimente cardiovasculare cu potențial fatal, cum ar fi un AVC sau un infarct. Iată câteva sfaturi și schimbări de stil de viață pe care le poți adopta pentru a regla nivelurile colesterolului:
Ai grijă la ce mănânci și la cât mănânci
Alimentația este importantă pentru o stare bună de sănătate, probabil ai auzit de multe ori acest lucru, dar ce înseamnă să mănânci sănătos? Ei bine, o regulă simplă este aceea că trebuie să mănânci alimente cât mai naturale și mai puțin procesate, în cantități care să te hrănească suficient, fără să te îngrașe.
…..