Grepfrutul este un fruct extrem de sănătos, cu o mulțime de beneficii pentru organism, în special datorită conținutului ridicat de vitamina C și de potasiu. Există, însă, situații în care grepfrutul poate reprezenta un pericol pentru sănătate, interacționând cu anumite medicamentele și afectându-le eficacitatea.
Grepfrutul este un fruct apreciat pentru gustul său distinctiv, care poate fi dulce-amărui sau ușor acrișor, în funcție de varietate. Consumul de grepfrut, care este bogat în vitamina C și conține și alte nutrienți precum vitamina A, potasiu, fibre și antioxidanți poate aduce diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv sprijinirea sistemului imunitar, menținerea sănătății pielii, reducerea riscului de boli cronice și gestionarea greutății.
Cercetările efectuate în ultimii ani au descoperit, însă, că peste 85 dintre medicamentele de pe piață interacționează cu grepfrutul. Lista conține unele statine – medicamente des recomandate, care reduc colesterolul -, dar și antibiotice ori medicamente folosite pentru tratarea afecțiunilor cardiace și a cancerului. În afară de grepfrut, și alte fructe precum pomelo, limeta și portocalele de Sicilia produc aceste interacțiuni nedorite.
Îți propunem să afli în continuare cum anume are loc această interacțiune dintre unele medicamente prescrise des și grepfrut și care sunt medicamentele pentru care asocierea cu acest fruct este problematică.
În ce fel interacționează grepfrutul cu medicamentele?
Grepfrutul conține furanocoumarine, o clasă de compuși organici care blochează enzimele care în mod normal descompun medicamentele atunci când acestea pătrund în organism. Fără a fi descompuse de aceste enzime, medicamentele pot cauza toxicitate în organism. Așadar, grepfrutul și sucul de grepdrut permit substanțelor medicamentoase să rămână mai mult în sânge, ceea ce înseamnă că nu crește numai riscul de toxicitate, ci crește și riscul de apariție a efectelor adverse.
Ce stă în spatele acestei interacțiuni?
Un studiu care a analizat asocierea dintre medicamente și grepfrut a explicat întregul proces. Acțiunile medicamentelor în organism au loc prin mai multe mecanisme biologice, dintre care el mai important este metabolismul medicamentelor care implică oxidarea de către enzime aparținând familiei citocromului P450. Citocromul P450 este esențial, fiind implicat în bioinactivarea a aproximativ 50% dintre toate medicamentele.
CYP3A4 este localizat în celulele epiteliale (enterocite) care căptușesc intestinul subțire și colon și în celulele parenchimatoase ale ficatului (hepatocite). Astfel, medicamentele administrate pe cale orală pot fi metabolizate de două ori înainte de a ajunge în circulația sistemică.
Procentul de medicament absorbit nemodificat (biodisponibilitate orală) poate fi atenuat semnificativ. De exemplu, biodisponibilitatea orală a medicamentului antihipertensiv felodipină este în mod normal redusă la 15% din doza orală. Cu alte cuvinte, felodipina are o biodisponibilitate înnăscută scăzută.
Din acest motiv, este asociată unui risc mai mare de supradozaj dacă e luată concomitent cu aportul de grepfrut, ca urmare a activității diminuate a CYP3A4, în principal în intestinul subțire, mai degrabă decât în ficat. O cercetare a arătat că, odată cu ingestia repetată de grepfrut (250 ml de suc, de 3 ori pe zi, timp de 6 zile) a crescut de 5 ori concentrația sistemică pentru o singură doză de felodipină.
La fel, în cazul persoanelor care urmează tratament medicamentos cu anumite statine pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge, consumul de grepfrut este contraindicat. Asta pentru că odată ce medicamentele stau mai mult în organism, pericolul de apariție a problemelor la nivelul ficatului crește, la fel și riscul de insuficiență renală.
Sucul de grepfrut poate fi periculos chiar și în cantitate mică
Nu este nevoie de mult suc de grepfrut pentru a crește nivelul de medicamente care interacționează cu acesta, spun oamenii de știință: un singur pahar mic de suc de 200 de ml poate produce o reducere semnificativă a enzimei intestinale care reglează absorbția. Mai mult, interacțiunea dintre grepfrut și medicament nu are loc numai dacă le consumi în același timp.
Efectele pe care grepfrutul le are atunci când interacționează cu un medicament pot să apară și la câteva ore bune după ce ai mâncat fructul citric. În unele cazuri, grepfrutul poate afecta tratamentul medicamentos și la 24 de ore după ce a fost consumat. Așadar, în timpul tratamentului cu medicamente care interacționează cu acest fruct, ar trebui să eviți complet consumul de grepfrut pentru a nu te expune niciunui risc.
Cine are un risc mai mare de interacțiune între medicamente și grepfrut?
Un studiu a arătat că, deși vulnerabilitatea pacienților în fața acestei interacțiuni este în mare parte necunoscută, persoanele cu vârste de peste 45 de ani tind să cumpere în general mai mult grepfrut și tot aceste persoane sunt mai susceptibile să se afle în tratament cu diverse medicamente care interacționează cu acest fruct.
Din cauza dimensiunii mari a acestei grupe de populație, este probabilă o expunere substanțială la această interacțiune. De asemenea, s-a mai demonstrat că la pacienții cu vârste de peste 70 de ani apare o interacțiune farmacocinetică pronunțată, iar aceștia pot avea o capacitate și mai scăzută de a compensa concentrațiile prea mari de medicamente din corp.
Cum știi dacă grepfrutul interacționează cu tratamentul tău medicamentos?
…..
Foto: shutterstock.com