Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR) propune subvenţionarea înlocuirii sobelor vechi cu sobe moderne

August 10, 2023
45 Views

Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR) propune subvenţionarea înlocuirii sobelor vechi cu sobe moderne, cu randament ridicat pentru un confort termic sporit, costuri mai mici şi poluare redusă, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

“Toate statele europene, inclusiv România, derulează programe de eficientizare energetică. Clădirile de locuit sunt izolate, mijloacele de transport în comun vechi sunt înlocuite cu unele eficiente energetic, sunt instalate tot mai multe panouri fotovoltaice, programul Rabla s-a extins şi la electrocasnice etc. Atât la nivel european, cât şi la nivel naţional sau local, toate aceste programe beneficiază de subvenţii”, susţin reprezentanţii ASFOR.

Conform sursei citate, modernizarea sistemelor de încălzire este pe agenda statelor europene pentru că, dincolo de creşterea eficienţei energetice, se reduc emisiile de gaze cu efect de seră.

“Nevoia de energie curată şi ieftină este tot mai mare în condiţiile în care preţul energiei a crescut, iar economiile europene sunt sub stres din cauza războiului din Ucraina”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit asociaţiei, populaţia cea mai vulnerabilă şi care are nevoie de sprijin trăieşte în mediul rural.

“Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea se regăsesc în mediul rural. Politicile de izolare termică a locuinţelor au ocolit mediul rural. La ţară, oamenii se încălzesc cu lemne pe care le ard în sobe vechi, cu randament scăzut – sub 30%. Pentru a-şi încălzi casele, oamenii ard cantităţi mari de lemn. Sobele vechi “nu ţin” căldura. Pentru a face economii, nu sunt încălzite toate camerele. Mai mult, fumul degajat poluează”, susţine organizaţia.

În acest context, una dintre soluţiile cele mai potrivite este demararea unui program prin care statul să subvenţioneze înlocuirea sobelor vechi cu unele noi, de înaltă eficienţă. ASFOR susţine că există pe piaţă sobe moderne, pe lemn sau pe peleţi, cu randamente de 80-90%. De asemenea, există producători de sobe eficiente în toată Europa, inclusiv în România.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: