Ghimbirul, atât cel crud, cât și cel fiert sau gătit, poate fi o adevărată revelație pentru sănătatea ta. Trebuie avut, însă, în vedere, că dacă iei suplimente cu ghimbir, acestea ar putea interacționa cu diverse medicamente. Află din acest articol mai multe despre beneficiile ghimbirului, contraindicațiile pe care le are și câteva rețete cu ghimbir.
Ghimbirul are o istorie foarte lungă de utilizare în diferite forme de medicină tradițională, fiind folosit inca din cele mai vechi timpuri ca tratament natural pentru tot felul de afecțiuni, dar si preventiv, mai ales pentru a ajuta digestia și a stimula procesele de apărare ale corpului.
Ca „medicament” natural, se știe despre ghimbir că reduce greața și combate gripa, virozele respiratorii și răceala obișnuită. Ghimbirul poate fi utilizat în stare proaspătă, crud sau fiert, ori sub formă de pudră sau ulei. Iată cum te poate ajuta acest aliment când ai anumite probleme de sănătate și de ce merită să-l introduci mai des în alimentația ta.
Care sunt beneficiile ghimbirului pentru sănătate?
Cercetările arată că ghimbirul poate avea multe beneficii potențiale pentru sănătate.
Susține activitatea aparatului digestiv
Nu numai thailandezii, dar și alți locuitori din țările mai calde, obișnuiesc să folosească ghimbirul împreună cu alte condimente (precum curry, amestecul fiind diluat cu lapte de cocos) în supe sau sosuri, pentru a se asigura că vor combate indigestiile și chiar toxiinfecțiile alimentare. Tulpina de ghimbir proaspăt stimulează eliminarea gazelor intestinale și reduce balonarea. În cazul toxiinfecției alimentare, o cană de suc de ghimbir care poate fi ușor îndulcit cu puțină miere, calmează durerile abdominale. În plus, ghimbirul reprezintă un remediu și pentru sughițul rebel.
Are efecte antiinflamatoare
Parfumul și aroma unică de ghimbir provin din uleiurile sale naturale, dintre care cel mai important este gingerolul. Gingerolul este principalul compus bioactiv din ghimbir, responsabil pentru o mare parte dintre proprietățile sale medicinale, având efecte antiinflamatoare și antioxidante puternice.
Aceste efecte ajută la reducerea durerilor musculare și a celor cauzate de artrită, precum și a crampelor menstruale și ar putea contribui la prevenirea răcelilor și a virozelor respiratorii. De la farmaciile naturiste se poate procura și ghimbirul pulbere, natural.
Fitoterapeuții recomandă administrarea de 0.5 – 1.5 g praf de rădăcină de ghimbir, de 3 ori pe zi, înainte de masă pentru ameliorarea cefaleelor, migrenelor și nevralgiilor.
Acționează ca antiemetic
Unul dintre beneficiile ghimbirului este și faptul că poate preveni și trata greața. Conform unei analize a 12 studii care au inclus un total de 1.278 de femei însărcinate, între 1,1 și 1,5 grame de ghimbir pot reduce semnificativ senzația de greață. Eficiența ghimbirului nu se reduce la femeile însărcinate, ci este util și în alte situații (de exemplu, pentru persoanele care au rău de mișcare sau cele care se află în tratament cu chimioterapie). De asemenea, ghimbirul este un bun remediu natural împotriva indigestiei.
Scade riscul de infecții
Anumite cercetări arată că ghimbirul poate contribui la combaterea infecțiilor respiratorii și este util în gingivită și parodontită, de aceea în vechime, cel puțin, asiaticii mestecau după masă o bucățică fibroasă de ghimbir, crudă sau marinată în puțină miere, pe post de desert.
…..