Ananasul este un fruct aromat, delicios și cu un aspect exotic. Nu lipsea de pe mesele regilor și nobililor în secolele trecute, era oferit ca dar de preț și îl vedem ilustrat în multe tablouri, ca element decorativ foarte apreciat. Findcă are un gust plăcut și multe efecte benefice asupra sănătății, este apreciat și consumat în prezent în întreaga lume. Află din acest articol cum se alege și cum se curăță mai ușor, care sunt beneficiile ananasului și cine nu ar trebui să îl consume sau să limiteze aportul.
Ananasul (Ananas comosus) este un fruct adesea consumat proaspăt, tăiat în felii sau cubulețe, sau folosit în diverse preparate culinare, cum ar fi sucuri, smoothie-uri, salate, deserturi și mâncăruri gătite. De asemenea, este utilizat în industria alimentară pentru producerea de conserve de fructe, gemuri și sosuri. Beneficiile ananasului sunt legate de conținutul bogat de vitamine și minerale, dar și de bromelaină, o combinație de enzime care ajută la digeraraea proteinelor.
Cum alegem și curățăm ananasul?
Ananasul este disponibil în comerț și sub formă de conserve sau compot, însă pentru a beneficia din plin de efectele lui, se recomandă să cumpărăm fructul proaspăt. Îl poți găsi în majoritatea magazinelor mari sau medii, iar după cumpărare rezistă chiar și 2 săptămâni dacă nu este curățat.
Când alegi ananasul, țepii de pe coajă acestuia te pot împiedica să îl analizezi cum trebuie. Încearcă să pui degetele între solzii de pe coajă și să apeși ușor fructul. Acesta nu trebuie să fie nici prea moale, nici prea tare, iar când îi miroși coaja, trebuie să aibă o aromă discretă, dulce și aromată. E important ca frunzele să fie verzi, să nu aibă pete galbene sau gri. În plus, analizează coaja și nu cumpăra fructele lovite, fiindcă loviturile afectează calitatea pulpei din interior.
Dacă nu consumi ananasul imediat, nu îl curăța și plasează-l într-un loc cu temperatură medie. Dacă mirosul acestuia devine mai puternic, înseamnă că ananasul începe să se învechească și trebuie neapărat să îl tai.
După ce speli bine fructul, taie partea superioară, cu frunzele, apoi taie și partea inferioară, ca pe două capace. Astfel vei putea să așezi ananasul stabil, pe una dintre aceste părți. Apoi, taie coaja cu solzi de pe laterale, cu mișcări de sus în jos, până când rămâne doar pulpa galbenă. Vei observa din loc în loc niște mici semne maronii, acolo unde solzii se uneau cu pulpă. Elimină toate părțile mai dure și lemnoase ale ananasului, apoi taie-l felii și scoate-le mijlocul, fiindcă și acesta tinde să fie lemnos și să nu-l poți mesteca sau folosi într-un smoothie.
Care sunt proprietățile și beneficiile ananasului?
Ananasul conține vitamina A, vitamina C, vitaminele B1 și B6, acid folic, cupru, mangan și betacaroten. Acest fruct oferă o serie de beneficii pentru sănătate, datorită conținutului său bogat de nutrienți și compuși bioactivi. Iată care sunt proprietățile și beneficiile ananasului pentru sănătate:
Bogat în vitamine și minerale
Ananasul este o sursă bună de vitamina C, care spijină funcționarea sistemului imunitar, protejând organismul împotriva infecțiilor și susținând sănătatea pielii. De asemenea, conține vitamina A, care este importantă pentru sănătatea ochilor și a pielii, precum și o serie de minerale esențiale, cum ar fi manganul și cuprul, care joacă un rol important în funcția enzimatică și antioxidativă. Manganul susține sănătatea oaselor și a țesuturilor conjunctive, motiv pentru care ananasul ar trebui consumat în special de persoanele în vârstă.
Cuprul are de asemenea efecte benefice asupra oaselor, însă are un rol important și pentru sănătatea inimii, prevenind formarea cheagurilor de sânge.
Sursă de bromelaină
Ananasul este o sursă bogată de bromelaină, un complex de enzime care ajută la descompunerea proteinelor și îmbunătățirea digestiei. De asemenea, bromelaina are proprietăți antiinflamatorii, putând contribui la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu anumite afecțiuni.
….