Evitați scăldatul în locurile neamenajate sau în preajma lucrărilor hidrotehnice!

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa reia avertismentele adresate cetăţenilor privind îmbăierea în lacurile de acumulare sau în apele curgătoare.

Cursurile de apă pot reprezenta un pericol pentru cei aflați la scăldat din cauza malurilor abrupte și a curenților puternici.

De asemenea, în aceste zone, albiile pot fi nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi și trunchiuri de copaci.

Totodată, există diferențe majore de temperatură între stratul de suprafață (care poate avea o temperatură agreabilă) și cel de adâncime (care are o temperatură scăzută).

Evacuarea controlată a unor debite de apă din lacurile de acumulare se poate realiza oricând. Astfel, cetățenii, aflați la scăldat în aval de aceste lacuri pot fi surprinși de creșteri bruște de nivel și debit.

Curenții care se formează în apropierea barajelor în timpul deversării sunt foarte puternici și pun in pericol viața înotătorilor.

”𝑶𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒂𝒏𝒂̆ 𝒇𝒊𝒛𝒊𝒄𝒂̆, 𝒑𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒑𝒓𝒊𝒆 𝒓𝒂̆𝒔𝒑𝒖𝒏𝒅𝒆𝒓𝒆, 𝒑𝒐𝒂𝒕𝒆 𝒖𝒕𝒊𝒍𝒊𝒛𝒂 𝒍𝒊𝒃𝒆𝒓 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒊̂𝒎𝒃𝒂̆𝒊𝒆𝒓𝒆 𝒂𝒑𝒆𝒍𝒆 𝒎𝒂𝒓𝒊𝒏𝒆 𝒔̦𝒊 𝒂𝒑𝒆𝒍𝒆 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒊𝒐𝒂𝒓𝒆” (𝒂𝒓𝒕. 9, 𝒂𝒍𝒊𝒏. 3 𝒅𝒊𝒏 𝑳𝒆𝒈𝒆𝒂 𝒂𝒑𝒆𝒍𝒐𝒓 107/1996). De asemenea, „𝒑𝒆 𝒎𝒂𝒍𝒖𝒓𝒊𝒍𝒆 𝒂𝒑𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒂𝒑𝒂𝒓𝒕̦𝒊𝒏𝒂̂𝒏𝒅 𝒅𝒐𝒎𝒆𝒏𝒊𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄, 𝒐𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒂𝒏𝒂̆ 𝒇𝒊𝒛𝒊𝒄𝒂̆ 𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒓𝒆𝒑𝒕𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝒂𝒄𝒄𝒆𝒔 𝒍𝒊𝒃𝒆𝒓, 𝒑𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒑𝒓𝒊𝒆 𝒓𝒂̆𝒔𝒑𝒖𝒏𝒅𝒆𝒓𝒆, 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒑𝒍𝒊𝒎𝒃𝒂𝒓𝒆 𝒔𝒂𝒖 𝒓𝒆𝒄𝒓𝒆𝒆𝒓𝒆” (𝒂𝒓𝒕. 25, 𝒂𝒍𝒊𝒏. 1 𝒅𝒊𝒏 𝑳𝒆𝒈𝒆𝒂 a𝒑𝒆𝒍𝒐𝒓 107/1996).

ABA Someș-Tisa recomandă cetățenilor să aleagă zonele special amenajate pentru îmbăiere, cu respectarea măsurilor de siguranță.

Instituția noastră administrează un bazin de 22.380 kilometri pătrați și o rețea hidrografică de 580 de cursuri de apă codificate, în lungime totală de 7.828 de kilometri.

Acumulările reprezentative pe care le administrăm sunt: Gilău – pe Someşul Mic, Colibiţa – pe râul Bistriţa, Strâmtori – pe râul Firiza, Vârşolţ – pe râul Crasna şi Călineşti-Oaş – pe râul Tur. Acestea au ca funcțiuni principale: atenuarea viiturilor, regularizarea debitelor, asigurarea alimentării cu apă a localităţilor din aval și producerea energiei electrice. Totodată, în aceste zone s-a dezvoltat piscicultura şi ele reprezintă puncte de interes turistic.

Alte acumulări importante din bazinul hidrografic Someșul Mic sunt: Fântânele,Tarnița și Someșul Cald, administrate de către SC Hidroelectica SA.

În arealul administrat de instituția noastră nu sunt desemnate zone de îmbăiere.

Leave A Comment

%d bloggers like this: