Sarea este un condiment care poate adăuga savoare alimentelor și care acționează ca un conservant.
Este formată din aproximativ 60% clorură și aproximativ 40% sodiu. Aproape toate alimentele neprocesate, precum legumele, fructele, nucile, carnea, cereale integrale și lactatele, au un conținut scăzut de sodiu.
Sarea pe care o mâncăm ajută la relaxarea și contractarea mușchilor, dă o mână de ajutor impulsurilor nervoase și echilibrează mineralele și apa pe care le absorbim în organism.
De câtă sare ai nevoie?
Corpul nostru are nevoie doar de o cantitate mică de sodiu. Ar trebui să asigurăm aproximativ 1.500 de miligrame de sare organismului în fiecare zi. Dar cei mai mulți dintre noi consumă mai mult, aproximativ 3.400 mg. Prea multă sare poate duce la un accident vascular cerebral, boli de inimă și hipertensiune arterială. Dar de unde știi că ai prea multă sare în dietă?
Ești umflat
Balonarea, atunci când stomacul se simte umflat este unul dintre cele mai frecvente efecte pe termen scurt ale consumului de prea multă sare. Sarea îți face corpul să rețină apa, astfel încât se acumulează lichid suplimentar în țesuturi.
Este important șă știi că alimentele nu trebuie să aibă gust sărat pentru a fi bogate în sodiu. Sandvișurile, pizza, covrigii și supa conservată pot fi surse ascunse de sare.
Tensiunea arterială este ridicată
Există o mulțime de motive pentru care ai putea avea hipertensiune arterială, dar unul dintre motive ar putea fi și faptul că ai un aport prea mare de sodiu. Modificarea tensiunii arteriale are loc prin rinichi. Prea multă sare le îngreunează funcționarea de aceea ei încearcă să lucreze suplimentar ca să elimine sarea și așa se ajunge și la eliminarea unei cantități mari de lichid, în general, lichid de care nu este nevoie, dar uneori se poate ajunge și la deshidratare. Ca urmare, tensiunea arterială crește.
Fața și picioarele „pufoase”
Edemul poate fi un semn de prea mult sodiu în organism. Părți ale corpului, cum ar fi fața, mâinile, picioarele și gleznele, sunt cel mai probabil să se umfle din cauza sării. Dacă ești mai umflat decât de obicei, verifică și câtă sare mănânci.
Ți-e cu adevărat sete
Dacă ți-a fost cu adevărat sete în ultima vreme, ar putea fi un semn că mănânci prea multă sare. Când se întâmplă asta, ajungi să devii deshidratat. Corpul tău trage apa din celule și s-ar putea să începi să simți nevoia de a bea apă. Apa plată, simplă, mai degrabă decât alte lichide de băut poate ajuta la neutralizarea acelei sări și îți poate împrospăta celulele.
Te-ai îngrășat
Când corpul reține apă, s-ar putea să te îngrași. Dacă te-ai îngrășat repede, într-o săptămână sau chiar în câteva zile, ar putea să fie și pentru că ai prea multă sare în dietă. Dacă te îngrași mai mult de 2 kilograme într-o zi sau 4 kilograme într-o săptămână, gândește-te la alimentele pe care le-ai consumat în ultimele zile și încearcă să faci modificări pentru a reduce consumul de sare.
Mergi des la toaletă
Mai multă sare ar putea genera mai multe drumuri la baie. Acest lucru se poate datora faptului că sarea îți poate corpul să tânjească după apă, cee ace în mod evident, încurajează consumul de lichide, ceea ce solicit rinichii și vezica. De aceea, s-ar putea să fie nevoie să mergi la baie mai mult și mai des decât de obicei.
Nu dormi bine
Dacă mănânci prea multă sare înainte de culcare, acest lucru poate duce la tulburări de somn. Semnele pot varia de la somn neliniştit, la trezirea noaptea, până la lipsa de odihnă dimineaţa.
Când există prea multă sare în sânge, apa iese din celule pentru a dilua sarea. Rezultatul? Celule obosite și cu funcționare deficitară, care te fac să te simți mai slăbit decât de obicei.
Te deranjează stomacul
Dacă prea multă sare din dieta ta te face să te deshidratezi, stomacul tău va simți. S-ar putea să fie o senzație de greață sau să ai diaree. Dacă ai stomacul deranjat sau ai crampe, aruncă o privire la ceea ce ai mâncat în ultimele zile și află cum să reduci cantitatea de sare. Bea mai multă apă, ca să rehidratezi celulele și să eviți starea de rău.
Efectele pe termen lung
Deși există o mulțime de efecte pe termen scurt la care să fii atent, există și efecte pe termen lung ale consumului de prea multă sare. Îți poate crește riscul de apariție a mușchiului cardiac mărit, dureri de cap, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, boli de rinichi, pietre la rinichi, osteoporoză, cancer de stomac și accident vascular cerebral.
Cum să reducei consumul de sare
Deoarece 9 din 10 oameni din țările urbanizate consumă prea mult sodiu, sunt șanse ca și tu să consumi prea mult. Pentru a te ajuta să menții nivelurile sub control:
· Alege carne proaspata în loc de cea ambalată
· Când cumperi legume congelate, alege-le pe cele „proaspăt congelate” și stai departe de cele cu condimente sau sosuri deja adăugate.
· Citește etichetele și verifică conținutul de sodiu din alimentele pe care le cumperi.
· Când alegi condiment, alege-le pe cele care nu includ sodiu pe etichete.
Dacă mănânci în oraș poți cere ca felul tău de mâncare să fie pregătit fără sare