CONAF : Exodul creierelor, explicat prin nevoia de a castiga mai bine, prin lipsa oportunitatilor de angajare si ramanerea in urma a educatiei

July 24, 2023
55 Views

 

România a cunoscut, în ultimii ani, pe lângă pierderea forţei de muncă, şi un “exod al creierelor”, explicat nu doar prin nevoia de a câştiga mai bine în alte ţări, ci şi prin lipsa oportunităţilor de angajare, rămânerea în urmă a educaţiei sau lipsa finanţării pentru cercetare, potrivit preşedintei Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Cristina Chiriac.

“Nu pierdem doar forţă de muncă, aşa, în general. Din păcate, România a cunoscut şi un ‘exod al creierelor’. Pentru a-l înţelege, trebuie să nu uităm că această sintagmă a fost inventată de presa britanică pentru a descrie plecarea în masă a oamenilor de ştiinţă din Regatul Unit către SUA în anii ’60 ai secolului trecut. Este un fenomen global: oamenii cu abilităţi sau cunoştinţe tehnice aleg să emigreze deseori din cauza lipsei de oportunităţi, a instabilităţii politice sau a riscurilor pentru sănătate. Exodul creierelor nu poate fi explicat doar prin nevoia de a câştiga mai bine în alte ţări, deşi statele dezvoltate plătesc mai bine profesiile din sectoare precum sănătatea, cercetarea, IT. Lipsa oportunităţilor de angajare, rămânerea în urmă a educaţiei superioare româneşti faţă de marile instituţii universitare, lipsa sprijinului financiar pentru cercetare şi, nu în ultimul, percepţia tinerilor că nu sunt recunoscute talentele în România transformă emigrarea într-un ideal”, a spus Cristina Chiriac, conform unui comunicat remis AGERPRES.

Ea a subliniat că în România cercetarea a rămas la un nivel cronic de subfinanţare, descris de cheltuielile interne brute la cel mai jos nivel din Uniunea Europeană, de numai 0,4% din PIB, şi, ca atare, minţile strălucite din cercetare şi dezvoltare tind să migreze în alte ţări pentru a-şi continua cercetarea.

De asemenea, în opinia sa, nu trebuie ignorată nici sensibilitatea tinerilor faţă de lipsa de recunoaştere a talentelor.

“Şansele de a fi recunoscut în domeniul propriu sunt palide într-o societate românească intens fascinată de lumea ‘glamour’ şi mai puţin dispusă să preţuiască talentul academic. Minţile strălucite, toţi aceşti tineri care câştigă olimpiade internaţionale sau au performanţe remarcabile la mari universităţi din Europa şi din lume sunt tentaţi să aleagă să lucreze acolo unde munca lor este mai apreciată”, a explicat preşedinta CONAF.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: