Muzeul de Arta Cluj-Napoca : COLECȚIA DE ARTĂ VECHE

July 18, 2023
76 Views

Muzeul de Artă Cluj-Napoca este deținătorul unui patrimoniu de artă veche medievală, din secolele XVI – XVIII. Cele mai vechi piese ale colecției sunt Predela Altarului de la Șumuleu (reprezentându-l pe Iisus ca Vir Dolorum între îngeri, realizată probabil între 1510-1526) și Altarul de la Jimbor (cca. 1520-1525). Colecția este completată de o serie de icoane din Transilvania, dintre care se remarcă cea reprezentându-l pe Arhanghelul Mihail, o sinteză între soluțiile iconografice bizantine și cele baroce. Din același grup al icoanelor de dimensiuni reduse amintim: icoana Sfântului Nicolae, două Uși Împărătești, Sfânta Treime, Iisus Învățătorul, un Triptic, majoritatea fiind realizate în creativul secol al XVIII-lea. O parte dintre acestea sunt expuse în prima sală a Galeriei Naționale.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca este o instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj
Muzeul de Arta Cluj-Napoca poate fi vizitat de miercuri până duminică în intervalul orar 10:00-17:00 (ultima intrare în spațiile expoziționale: 16:30).

Leave A Comment

%d bloggers like this: