Te trezești de mai multe ori în timpul nopții? Este absolut normal. Anormal este să nu mai poți ori să-ți ia foarte mult până reușești să adormi la loc. Există câteva situații care pot fi făcute vinovate de trezirile nocturne. Vorbim despre ele, dar și despre ce poți face pentru a avea un somn odihnitor.
Dacă te trezești în fiecare noapte pentru a merge la baie sau pentru a bea un pahar cu apă înainte de a adormi la loc, află că este perfect normal. O pățesc chiar și cei care au un somn adânc și odihnitor. Dar dacă te trezești în fiecare noapte cu câteva ore bune înainte de alarma ceasului și, mai mult decât atât, te surprinzi uitându-te în tavan cu ochii mari, navigând pe internet sau numărând din trei în trei oile care sar gardul, atunci există cauze importante responsabile.
Lipsa unui somn odihnitor poate duce la boli grave, precum obezitatea, hipertensiune arterială, diabet și boli de inimă. Simptomele cele mai puțin grave, dar extrem de deranjante, ar fi că ești obosit/ă, lipsit/ă de chef și irascibil/ă întreaga zi. Și productivitatea are de suferit în lipsa unui somn odihnitor. Ce te trezește noaptea și nu te lasă să adormi la loc?
Iată câteva cauze și soluții:
Suferi de o boală de care nu știi
De la răceala obișnuită la bolile pulmonare, multe afecțiuni pot să ne trezească sau să nu ne lase să ne odihnim. Chiar și ceva ce poate părea minor, cum ar fi arsurile la stomac sau o erupție cutanată cu mâncărimi, toate ne pot trezi chiar și din cel mai profund somn.
Cu toate acestea, în unele cazuri, trezirea noaptea ar putea fi un simptom al unei tulburări grave de somn:sindromul de apnee în somn. În cazul apneei în somn, există momente în timpul somnului când respirația se întrerupe pentru o scurtă perioadă, deoarece căile respiratorii se îngustează sau chiar se pot închide. Asta te trezește într-un gâfâit, care este de fapt încercarea ta de a inspira. Dacă ai simptome de apnee în somn, este important să consulți un medic pentru tratament, deoarece apneea de somn poate fi asociată cu alte afecțiuni, cum ar fi bătăi neregulate ale inimii, accident vascular cerebral sau hipertensiune arterială.
Alergiile și astmul ar putea afecta respirația, fiind una dintre cauzele trezirilor dese în timpul nopții. De asemenea, artrita și durerile de spate te pot ține treaz.
Există evenimente stresante în viața ta
Pierderea locului de muncă, un accident recent, suferința unei persoane apropiate care trece printr-o boală – toate acestea pot fi cauze ale trezirilor nocturne. De cele mai multe ori, starea de stres, de anxietate ar trebui să se estompeze în timp, odată ce te obișnuiești/împaci cu situația. La fel ar trebui să se întâmple și cu nopțile albe – să înceteze la un moment dat. Dacă nu se întâmplă asta deși evenimentele stresante din viața ta s-au calmat, este cazul să consulți un medic. Medicația și psihoterapia ajută în acest caz.
Stresul de zi cu zi
Facturi neplătite ajunse la scadență? Un job care pune foarte multă presiune pe tine? Neînțelegeri în familie? E nevoie de organizare în acest caz, pentru că toate aceste lucruri de zi cu zi îți pot strica somnul de noapte, ținându-te treaz și transformându-te într-un zombie total nepregătit pentru a face față provocărilor zilei. Fă-ți o listă de cumpărături, ajută mult în reducerea bugetului,discută despre problemele pe care le simți, comunicarea ajută de fiecare dată! Pe scurt, învață să-ți antrenezi disciplina. În toate domeniile. Liniștindu-te, vei putea avea parte și de somnul odihnitor.
Dormitorul. Prea cald, prea rece, prea zgomotos, prea luminos
„Sensibilitatea la factorii externi care ar putea tulbura somnul variază în funcție de stadiul de somn în care te afli când apare factorul care te trezește”, spune dr. Rita Aouad, specialist în medicina somnului la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio. Când dormi, corpul trece prin diferite etape de somn. Prima etapă a somnului este cea mai ușoară, explică dr. Aouad. Acesta este momentul în care este cel mai probabil să tresari pentru că o ușă se trântește, farurile unei mașini strălucesc în fereastra ta sau alt factor de mediu te deranjează, cum ar fi, spre exemplu, îți este prea cald sau prea frig.
În mod ideal, dormitorul ar trebui să fie întunecat, confortabil și liniștit atunci când mergi la somn. Dacă acestea nu țin numai de tine, poți apela la niște instrumente care să te ajute. Astfel, poți utiliza dopuri de urechi și o mască pentru ochi pentru a bloca zgomotul și lumina care te-ar putea deranja, iar dacă este prea cald ai putea achiziționa un ventilator.
……