Sute de localităţi din România nu au medici de familie. CNAS acordă venituri duble celor care se stabilesc la sat, dacă în localitate nu există un alt cabinet

July 10, 2023
102 Views

Sute de localităţi din România nu au medici de familie, iar oamenii ajung să se trateze doar când bolile se agravează. Şi atunci sunt nevoiţi să străbată zeci de kilometri până la cel mai apropiat spital. În încercarea de a-i convinge pe tinerii medici să profeseze la ţară, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate acordă venituri duble celor care se stabilesc la sat, dacă în localitate nu există un alt cabinet.

În comuna bistriţeană Budeşti medicul de familie a ieşit la pensie acum un an. De atunci, niciun alt medic nu a mai vrut să vină să lucreze permanent la marginea judeţului. Cei mai mulţi localnici sunt în vârstă şi ar avea nevoie de un medic aproape de ei.

Cabinetul din Budeşti a fost transformat în punct de lucru al unui alt medic, care vine 3 zile pe săptămână din comuna vecină, de la aproximativ 40 de km distanţă.

Primăria Budești asigură spaţiul cabinetului medical şi locuinţă pentru medic dar până acum nu a găsit doritori. Situaţia e la fel în alte sute de localităţi.

Între judeţe sunt diferenţe mari: în unele exista peste 7 medici la mia de locuitori, în altele dar şi unele în care există doar un medic pentru aceeaşi grup de persoane.

Pentru a-i convinge pe medicii tineri să lucreze la sat, în contractul cadru sunt prevăzute sporuri intre 50 şi 100%.

Durata medie de internare în România în 2022 a fost de 17.4 de zile pentru un pacient, în uşoară scădere faţă de 2021.

 

Leave A Comment