Topul celor mai pașnice țări din lume. Unde se situează România

July 6, 2023
61 Views

Topul celor mai pașnice țări este dominat pentru al 15-lea an consecutiv de Islanda. România se află pe locul 31 în „zona vede”, din 163 de țări, potrvit clasamentului realizat anual de Global Peace Index, citat de Spotmedia.ro.

Institutul pentru Economie și Pace a publicat recent Indexul Global al Păcii pentru 2023. Clasamentul este alcătuit pe baza a 23 de indicatori cantitativi și calitativi, fiecare calculat pe o scară de la 1 la 5, care măsoară cât de liniștită este o țară. Cu cât scorul este mai scăzut, cu atât mai pașnică este o națiune.

Pe primul loc în topul celor mai pașnice țări din lume se află Islanda, poziție pe care o deține de 15 ani, urmată de Danemarca și Irlanda. În top 10 se mai află, în ordine, Noua Zeelandă, Austria, Singapore, Portugalia, Slovenia, Japonia și Elveția.

Față de clasamentul întocmit anul trecut, România a urcat 4 poziții, fiind cu scorul de 1.649 pe locul 31, în „zona verde” a topului (locurile 1-64), la egalitate cu Spania și Taiwan.

Bulgaria e chiar în fața României, pe locul 30, cu o diferență foarte mică de punctaj (1.640), în timp ce Ungaria este mai aproape de top 10 cu un scor de 1.508. Ambele țări vecine sunt însă în cădere – Bulgaria, cu cinci locuri, iar Ungaria, cu patru.

Statele Unite ocupă un loc modest, 130, în „zona portocalie” cu scorul de 2.448, fiind penalizate de atacurile în masă și de gradul ridicat al militarizării, notează Spotmedia. SUA sunt depășite în clasament de țări precum Haiti, Uganda, El Salvador și Lesotho.

Rusia se îndreaptă spre coada ierarhiei, fiind acum pe locul 158, în „zona roșie”, cu un scor de 3.142. Coincidență, Rusia a ajuns chiar sub Ucraina (locul 157, scor 3.047), țara cu cea mai mare cădere, 14 locuri, din cauza invaziei Moscovei.

Pe ultimele locuri se află, în ordine, Sudanul de Sud, Siria, Yemen și Afganistan.

Leave A Comment

%d bloggers like this: