Guvernul pune plafon la adaosul comercial. Lista alimentelor al căror preț ar trebui să scadă în următoarea perioadă (surse)

Guvernul vrea să limiteze adaosul comercial, pentru trei luni, astfel încât prețul alimentelor la raft să scadă. Măsura va fi impusă printr-o ordonanță de Guvern care va fi pusă în transparență miercuri dimineață.
Adaosul comercial nu va depăși 20%, iar măsura se va aplica pe lanț, de la procesatori, distribuție, la supermarketuri, potrivit unor surse guvernamentale, care susțin că fermierii nu vor fi afectați.

Procesatorii vor face un cost de producție, iar în fișa de cost vor fi incluse cheltuilelile directe și indirecte, iar după aceea pot pune un adaos comercial de maximum 20%. În prezent adaosul pleacă de la 10%-45%. În lanț a fost inclusă și distribuția, care poate aplica un adaos de maximum 5%. În supremarket, marja de adaos comercial e de maximum 20%. Pe perioada aplicării actului normativ, sunt suspendate taxele prevăzute în legea practicilor comerciale neloiale, privind remiza și risturne, au precizat sursele citate.

Grupele de produse agricole și alimentare care sunt vizate
1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
6. Mălai standard 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
8. Ulei de floarea-soarelui 1L
9. Carne proaspătă pui
10. Carne proaspătă porc
11. Legume proaspete vrac
12. Fructe proaspete vrac
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos 1 Kg
Carne pui include: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard. Carne porc înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc.

Legume proaspete vrac includ : roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: