ADR a lansat dezbaterea privind cadrul de reglementare in domeniul transformarii digitale a administratiei publice

June 29, 2023
78 Views

Autoritatea pentru Digitalizarea României a lansat dezbaterea privind cadrul de reglementare în domeniul transformării digitale a administraţiei publice, principalul subiect dezbătut în cadrul atelierului de lucru fiind propunerea de Norme de Referinţă pentru Realizarea Interoperabilităţii în domeniul tehnologiei informaţiei şi al comunicaţiilor, conform unui comunicat al ADR.

“Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) împreună cu consorţiul Deloitte şi Reff & Asociaţii, au organizat, marţi, 27 iunie, o dezbatere cu tema “Cadrul de reglementare în domeniul transformării digitale a administraţiei publice. Realizarea interoperabilităţii în domeniul tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor”, lucrările atelierului fiind deschise de domnul Bogdan-Gruia Ivan, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării. Principalul subiect dezbătut în cadrul atelierului de lucru a fost propunerea de Norme de Referinţă pentru Realizarea Interoperabilităţii în domeniul tehnologiei informaţiei şi al comunicaţiilor (NRRI), elaborată de ADR în concordanţă cu Legea 242/2022 privind schimbul de date între sisteme informatice şi crearea Platformei Naţionale de Interoperabilitate”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, obiectivul elaborării NRRI este stabilirea practicilor şi procedurilor de cooperare pentru autorităţile centrale şi locale pentru realizarea schimbului de date în administraţia publică şi a dezvoltării de servicii IT&C interinstituţionale.
Urmărind o abordare cuprinzătoare, NRRI îşi propune să definească reguli şi standarde tehnice ca bază pentru interoperabilitatea şi compatibilitatea platformelor, aplicaţiilor, sistemelor informatice existente sau care urmează să fie dezvoltate, precum şi pentru standardizarea proceselor şi a datelor.

Astfel, cetăţenii şi mediul de afaceri vor beneficia de servicii publice integrate, calitativ superioare, precum şi de reducerea sarcinii administrative în procesul de accesare a serviciilor publice, se arată în comunicat.

“Scopul cooperării instituţionale în administraţia publică este acela de a oferi cetăţenilor şi mediului de afaceri servicii publice integrate şi uşor de accesat şi de a reduce sarcina administrativă a acestora în procesul de accesare a serviciilor publice. Demararea implementării Platformei Naţionale pentru Interoperabilitate – a principiului once-only şi a arhitecturii de interoperabilitate reprezintă unul dintre obiectivele esenţiale ale Programului de guvernare 2023-2024 – Viziune pentru Naţiune, pentru care actualul Guvern a primit votul de încredere al Parlamentului”, a declarat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: