Despre factorul de protecție solară SPF

June 28, 2023
112 Views

Factorul de protecție solară (SPF) reprezintă capacitatea unui produs de a opri cantitatea de radiații UVB absorbite de piele. Concret, este unitatea care măsoară protecția oferită de piele împotriva radiațiilor UVB, responsabile pentru arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii, precum și pentru apariția cancerului de piele. Factorul de protecție solară SPF nu măsoară protecția oferită și de radiațiile UVA, și acestea periculoase pentru piele. Pentru ca pielea să fie protejată și de radiațiile UVA, dar și de cele UVB, e necesar să se folosească un produs cu protecție solară cu spectru larg.

Tipuri de factor de protecție solară SPF
Există două tipuri de factor de protecție solară SPF: cea chimică și cea minerală.

Factor de protecție solară chimică

Factorul de protecție solară chimică se regăsește la majoritatea loțiunilor cu SPF mai mare de 30. Acesta au însă, potrivit specialiștilor în dermatologie, mai multe dezavantaje decât avantaje. Este adevărat că produsele cosmetice cu factor de protecție chimică sunt mai ușor de aplicat, având o textură mai subțire, însă acestea acționează abia după ce radiațiile UVB au pătruns deja în piele, ceea ce înseamnă că pielea este expusă radicalilor liberi eliberați în timpul acestui proces.

De asemenea, factorul de protecție chimică are și alte dezavantaje:

-Are potențial alergic
-Poate provoca dezechilibre hormonale, întrucât substanțele chimice pot imita activitatea estrogenului
-Acționează abia după 20 de minute de la aplicare
-Necesită reaplicări repetate
-Poate bloca porii

Factor de protecție solară minerală

Factorul de protecție solară minerală este cel care se bazează pe agenți fizici de blocare a radiațiilor UV. SPF-ul mineral creează o barieră fizică la nivel cutanat, reflectând radiațiile UV, nu absorbindu-le. Avantajul SPF-ului mineral este că are spectru larg, ceea ce înseamnă că oferă protecție atât împotriva radiațiilor UVA, cât și împotriva celor UVB.

Factorul de protecție minerală nu are potențial alergic, dar nici estrogenic, ceea ce înseamnă că este mai sigur pentru sănătate. Un alt avantaj al acestuia constă în faptul că începe să acționeze imediat după aplicare, spre deosebire de factorul chimic care devine eficient numai la 20 de minute după aplicare.

Valorile factorului de protecție solară SPF

Valoarea factorului de protecție solară SPF indică gradul de protecție solară oferit. În general, produsele cu SPF 15 oferă o protecție de 93% în fața radiațiilor UVB.

……

Leave A Comment

%d bloggers like this: