Fisticul: beneficii si valori nutritionale

June 24, 2023
46 Views

Fructele de fistic provin din arborele cu același nume, originar din zonele montane ale Greciei, Turciei, Siriei, Iranului, Pakistanului și Afganistanului. Beneficiile nenumărate pe care fisticul le are pentru sănătate face din acesta un fruct pe care trebuie să îl introducem în dieta noastră.

Bineînțeles, este vorba despre fisticul crud și nesărat, întrucât procesul de prăjire și sarea îi reduc din calitățile nutritive. Fisticul, ca toate fructele cu coaja lemnoasă, are un conținut ridicat de grăsimi, compuse în principal din acizi grași mono și polinesaturați, precum și cantități mai mici de acizi grași saturați, așa cum am menționat mai sus.
Dintre acizii grași, acizii oleic și linoleic reprezintă mai mult de jumătate din conținutul total de grăsimi din compozitia fisticului. Fisticul este o sursă semnificativă de proteine, fibre, cupru, mangan, vitamina B6, tiamină, potasiu, fosfor, crom, vitaminele E și K (filochinonă), riboflavină, folat, magneziu, fier, zinc și seleniu . Mai mult, fisticul este, de asemenea, o sursă bogată de luteină și zeaxantină (carotenoizi xantofili) și numeorși compuși fenolici bioactivi.

Valori nutriționale 30 g de fistic

Calorii: 160
Proteine: 6 grame
Fibre: 3 grame
Grăsimi: 15 grame, dintre care doar 2 grame sunt grăsimi saturate
Vitamina B6: 25% din doza zilnică recomandată
Magneziu: 10% din doza zilnică recomandată
Beneficii fistic
Susține sănătatea inimii
Potrivit unui studiu mai vechi, o dietă moderată în grăsimi care conține fistic a redus tensiunea arterială și rezistența vasculară în timpul stresului acut, în comparație cu o dietă tipic occidentală. Conținutul ridicat de fitosterol din compoziția fisticului face din acest fruct cu coaja lemnoasă o gustare sănătoasă pentru inimă.

Scade colesterolul “rău”
Un studiu mai vechi a arătat că o dietă slab calorică, care include fistic, poate să scadă nivelul de colesterol în numai 4 săptămâni. Fisticul conține, de asemenea, și l-arginina, aminoacid care face arterele mai flexibile și împiedică formarea cheagurilor de sânge, prevenind astfel atacul de cord.

Te ajută să-ți menții greutatea
Fisculul este bogat în polifenoli, care au fost asociați cu o reducere a obezității. În plus, acest fruct cu coaja lemnoasă menține senzația de sațietate și previne mâncatul excesiv. Trebuie să ai mare grijă însă la cantitatea de fistic consumată întrucât acesta îți poate sabota dieta dacă este consumat în cantități mari.

Ameliorează simptomele sindromului ovarelor polichistice
Fisticul ajută, de asemenea, la prevenirea și ameliorarea simptomelor sindromului ovarelor polichistice. Conform studiilor, fructele cu coajă lemnoasă care conțin acizi grași polinesaturați (PUFA) și acizi grași mononesaturați (MUFA) ajută la echilibrarea nivelurilor de insulină, androgeni și colesterol.

În plus, oamenii de știință spun că fisticul este bun și pentru femeile însăricinate, întrucât este bogat în nutrienți de calitate, precum potasiu, calciu, acid folic, fier. În plus, acesta are și o cantitate mare de proteine și fibre esențiale pentru creșterea sănătoasă a bebelușului.

De ajutor în gestionarea diabetului gestațional
Un alt studiu mai vechi, efectuat pe 30 de gravide diagnosticate cu diabet gestațional sau care aveau probleme în gestionarea nivelului de zahăr din sânge, arată că fisticul poate fi o alternativă eficientă la alimentele cu conținut scăzut de grăsimi și bogate în carbohidrați pentru femeile cu diabet gestațional sau cu toleranță la glucoză afectată de sarcină. Efectul pe care îl are fisticul asupra zahărului din sânge nu este surprinzător, deoarece fisticul are mult mai puțini carbohidrați decât pâinea integrală, de exemplu.

Benefic pentru sistemul nervos

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: