Două porții de fructe pe zi reduc riscul de diabet de tip 2 (studiu)

June 20, 2023
45 Views

Persoanele care au consumat două porții de fructe pe zi au avut un risc cu 36% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 în decurs de cinci ani, potrivit unui studiu publicat în iunie în revista Societății de Endocrinologie Clinică și Metabolism. Acest lucru nu s-a întâmplat la cei care au consumat mai puțin de jumătate de porție de fructe în fiecare zi.

O porție de fructe este de aproximativ 150g (350kJ), care poate fi 1 măr mediu, o banană semicoapta, o portocală sau o para. 2 caise mici, 2 kiwi mici sau 2 prune ori o cană de fructe proaspete tăiate cubulețe (fără zahăr adăugat), O dietă sănătoasă este una dintre cele mai bune modalități de prevenire a diabetului de tip 2 – iar noile cercetări consolidează rolul important al fructelor.

„Diabetul este o povară uriașă pentru sănătatea publică și, un lucru important, diabetul de tip 2 poate fi prevenit”, spune autorul principal al studiului, dr. Nicola Bondonno, Cercetător postdoctoral la Institutul pentru Cercetări Nutritive de la Universitatea Edith Cowan din Joondalup, Australia. „Una dintre cele mai bune modalități prin care putem preveni diabetul de tip 2 este adoptarea unei diete sănătoase, care include două porții de fructe întregi pe zi”.

Doar fructele întregi și-au dovedit beneficiile
Dr. Bondonno și coautorii studiului au analizat datele de la 7.675 de persoane care participă la Studiul australian al diabetului, obezității și stilului de viață al Baker Heart and Diabetes Institute. Acesta este cel mai mare studiu longitudinal australian bazat pe populație. Constatările indică faptul că doar fructele întregi au redus riscul participanților de a dezvolta diabet. Sucul de fructe nu a avut un efect pozitiv.

Studiul a constatat, de asemenea, o corelație între aportul de fructe și markerii sensibilității la insulină, ceea ce înseamnă că cei care au consumat mai mult fruct au fost nevoiți să producă mai puțină insulină pentru a scădea nivelul glicemiei. Acest lucru este important, deoarece „nivelurile ridicate de insulină circulantă pot deteriora vasele de sânge și sunt legate nu numai de diabet, ci și de hipertensiune arterială, obezitate și boli de inimă”, spune Bondonno.

Fructele pot ajuta singure la prevenția diabetului de tip 2?
Bondonno a subliniat că studiul este observațional, „ceea ce înseamnă că trebuie să fim atenți la modul în care interpretăm aceste descoperiri”, spune ea. “În timp ce am încercat să controlăm acest lucru în interpretarea noastră statistică, persoanele care au consumat mai multe fructe au avut, de asemenea, tendința de a avea o dietă și un stil de viață mai sănătos în general”. Cu alte cuvinte, este dificil să se considere fructele ca singurul motiv pentru care unii participanți au avut șanse mai mici de a dezvolta diabet de tip 2.

Cercetătorii s-au concentrat doar pe cele mai frecvent consumate fructe: mere, banane și portocale. Asta nu înseamnă că ar trebui să trecem cu vederea alte opțiuni. „Având în vedere că fructele diferite conțin substanțe nutritive și fitochimice diferite, iar acești nutrienți și fitochimicale funcționează în diferite moduri pentru a vă menține sănătos, varietatea este esențială”, spune Bondonno.

Diabetul este o afecțiune tot mai frecventă
Diabetul este o problemă de sănătate publică în creștere: peste 34 de milioane de americani au această afecțiune, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), iar aproximativ 90-95% au diabet de tip 2. Deși dovezile sunt clare că o dietă sănătoasă și exercițiile fizice sunt strategii excelente de prevenire, cercetările privind rolul exact pe care îl joacă fructele au dat rezultate mixte.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: