INS : Afacerile din comertul cu autovehicule au crescut cu 17,1% , in primele patru luni din 2023

June 17, 2023
128 Views

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, a crescut cu 17,1%, în primele patru luni din 2023 faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii oficiale, în perioada 1 – 30 aprilie 2023, s-a consemnat un salt al afacerilor în comerţul cu autovehicule (+29,3%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+8,4%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+0,7%). Pe de altă parte, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor a scăzut cu 10%.

Ca serie ajustată, în intervalul de referinţă, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor s-a majorat cu 15,7%, de la an la an.

De asemenea, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 16,1% mai mare, comparativ cu primele patru luni din 2022, influenţată de rezultatele din: activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+58,6%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+20%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+15,2%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+15%) şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+4,7%).

În plus, ca serie ajustată, în perioada ianuarie – aprilie, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a raportat afaceri în creştere cu 21,6%, comparativ cu perioada similară din 2022.

Potrivit sursei citate, în aprilie 2023 vs aprilie 2022, afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au crescut atât ca serie brută (+16%), cât şi ca serie ajustată (+19,1%).

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: