Operă în trei acte pe un libret de Giuseppe Adami și Renato Simoni, după piesa omonimă de Carlo Gozzi și adaptarea acesteia de Friedrich von Schiller
Turandot, ultima dintre operele scrise de Giacomo Puccini, finalizată, în urma morții compozitorului, de către elevul său Franco Alfano, se remarcă mai ales prin modul de portretizare a sentimentul iubirii, aflat la baza acțiunii.
Povestea se desfășoară într-o vreme îndepărtată, în lumea de basm a orașului Peking, condus de autoritara prințesă Turandot. Ferm decisă să își păstreze puritatea și independența, aceasta își întâmpină pretendenții cu trei ghicitori dificile și o sentință la moarte, în cazul nerezolvării corecte a acestora. Chiar și în momentul neșteptatului triumf al prințului Calaf, prințesa refuză să să îl accepte pe acesta ca soț. Din nefericire, provocarea pe care ,,străinul” la rândul său, i-o lansează lui Turandot – aceea de a-i afla numele – se va sfârși cu gestul sacrificiului suprem pe care sclava Liù este dispusă să îl facă pentru a-și proteja stăpânul. Acest gest are un impact major asupra prințesei, ea recunoscându-și, în cele din urmă, sentimentele pe care le negase, în fața lui Calaf și a întregului oraș, spre bucuria tuturor.
…..
Foto : www.operacluj.ro ; nicu cherciu