Sondaj: 86% dintre angajați au avut drepturile încălcate la locul de muncă

June 8, 2023
49 Views

 

86% dintre angajați susțin că le-au fost încălcate drepturile la locul de mună cel puțin o dată de-a lungul carierei profesionale, iar 1 din 2 angajați se confruntă cu această situație la jobul actual, arată un sondaj realizat de eJobs.

De asemenea, sondajul arată că doar 1 din 2 respondenți susține că își cunoaște drepturile de angajat. „Cel mai mult îi afectează atunci când nu îşi pot lua concediu de odihnă când vor sau cât vor, după cum spun 25,4% dintre respondenţi. 22% sunt deranjaţi de faptul că au fost obligaţi să facă ore suplimentare sau că acele ore nu au fost plătite extra (18,5%). 9,1% au fost chemaţi să lucreze şi în weekenduri, deşi jobul lor presupunea un program exclusiv de luni până vineri, 8,1% au fost plătiţi la negru, iar lista drepturilor încălcate cel mai frecvent continuă cu concedieri fără preaviz, concedieri în perioada sarcinii sau imediat după revenirea din concediul de maternitate”, arată comunicatul eJobs.

Multe abuzuri nu sunt semnalate

Sondajul arată că, de cele mai multe ori, abuzurile nu sunt semnalate. Astfel că, din 86% de respondenți care au avut probleme la job, doar 65% au vorbit cu managerul și au cerut remedierea problemei. Din păcate, în 9 din 10 cazuri, rezultatul așteptat de angajați a întârziat să apară, iar problemele au persistat.

„Astfel de situaţii îi descurajează, adesea, pe angajaţi, nu doar pentru că se simt nedreptăţiţi, ci şi pentru că nu reuşesc să găsească un aliat în managerul direct şi se simt ignoraţi. Întrebaţi dacă şi-au dat vreodată demisia din cauza faptului că angajatorul le-a încălcat drepturile, 44,2% au răspuns afirmativ, 32,9% au răspuns negativ, iar 22,9% au spus că nu, dar că, dacă ar fi acum puşi într-o situaţie similară, nu ar ezita să renunţe la respectivul loc de muncă”, mai spune Raluca Dumitra.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: