In ce afectiuni este recomandata traista-ciobanului

June 5, 2023
77 Views

Traista-ciobanului (Capsella bursa-pastoris) este o plantă care crește și în țara noastră, preferând zonele cu climă blândă. Este folosită ca plantă medicinală pentru a trata mai multe afecțiuni, în special pe cele care implică sângerările excesive.
Poți folosi traista-ciobanului pe cale orală, sub formă de ceai sau tinctură ori o poți aplica pe piele, sub forma unei creme sau a unui unguent. Planta are multe beneficii, așa că din acest articol poți afla în ce afecțiuni este recomandată și cum să o folosești. Nu uita să ceri sfatul unui medic specialist înainte de a încerca remediile pe bază de traista-ciobanului, pentru că planta are și multe efecte adverse.

Iată în ce afecțiuni este recomandată traista-ciobanului!
De multă vreme, traista-ciobanului a fost folosită ca diuretic și pentru tratamentul dizenteriei, furunculului, gonoreei, tulburărilor menstruale și febrei. Aceasta conține niveluri ridicate de sulforafan, despre care oamenii de știință spun că nu este eficient doar în prevenirea cancerelor induse chimic la modelele animale, ci și că este eficient în inhibarea creșterii tumorilor. În plus, traista-ciobanului conține vitamina A, acid ascorbic, acid linoleic și acizi grași polinesaturați Omega-3, care sunt benefici pentru sănătate.

Ameliorează durerile menstruale
Traista-ciobanului este foarte cunoscută pentru proprietățile ei împotriva sângerărilor. Vreme de secole, femeile au apelat la această plantă pentru a reduce menstruațiile abundente sau cele care țineau perioade lungi de timp, precum și sângerările dintre menstruații. Unele femei folosesc această plantă pentru a reduce durerea cauzată de crampele menstruale. Se recomandă folosirea a două lingurițe de tinctură în 24 ore, în ultimele 10 zile înainte de apariția menstruației, pentru a limita fluxul menstrual și 6 lingurițe în tratamentul meno și metroragiilor.

Tot pentru ameliorarea durerilor menstruale, se poate apela și la acest remediu: se macină planta uscată cu ajutorul râșniței de cafea, după care se strecoară prin sită. Se va consuma 1 linguriță de 3 ori pe zi cu puțină apă ca să se poată înghiții. Cura trebuie urmată timp de trei luni. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat să se macine o cantitate mică de plantă, suficientă pentru 2 zile, și să se păstreze în borcane închise la culoare.

Deși este folosită în acest sens, pentru că ajută în cazul sângerărilor din timpul menstruației și în cazul crampelor, nu există încă studii care să susțină aceste proprietăți ale plantei. În plus, această plantă medicinală este utilă și în tratarea sângerării nazale prin aplicarea unei picături de tincturi de traista-ciobanului folosind un tampon din bumbac în nas.

Sângerările post-partum
Un studiu din 2017 a arătat că traista-ciobanului este eficientă în reducerea hemoragiilor post-partum, adică atunci când femeile pierd mai mult de 500 de mililitri de sânge după ce au dat naștere bebelușului lor. În timpul studiului menționat, femeile care au luat remedii din această plantă au sângerat mai puțin după ce au născut 1. Deși aceste rezultate sunt promițătoare, este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege mai bine care este cel mai eficient dozaj, cât și cea mai sigură doză pentru femeile care abia au născut.

Inflamația și infecția
Potrivit unui studiu mai vechi, traista-ciobanului conține un compus chimic numit sulforafan, care ar putea fi responsabil de proprietățile terapeutice ale plantei. Studiul acesta sugerează că sulforafanul poate să ajute în controlul inflamației și poate fi eficient împotriva bacteriilor care sunt rezistente la mai multe medicamente.

Răni minore, înțepături și arsuri
Proprietățile antiinflamatoare și antibacteriene ale plantei traista-ciobanului scot la iveală alte beneficii, mai ales că planta este utilă în tratarea rănilor minore. De exemplu, un studiu mai vechi a arătat că traista-ciobanului ar putea fi un tratament eficient pentru rănile și leziunile animalelor vii, cum sunt vitele. Frunzele de traista-ciobanului pot fi folosite, de asemenea, și pentru a face o cataplasmă. Aceasta implică strângerea frunzelor tocate într-o pânză curată, caldă și umedă, și aplicarea acesteia direct pe o rană, pentru accelerarea vindecării.

Menopauză

Dacă te confrunți cu simptomele menopauzei – bufeuri, transpirații nocturne etc.- încearcă acest remediu pe bază de traista-ciobanului. O linguriță de plantă mărunțită se va pune în 200 ml apă clocotită, după care se acoperă vasul pentru 10 minute. La final, amestecul se strecoară. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi. Se va suplimenta și cu ceaiuri sau preparate din Mielarea (Vitex agnus castus), plantă care este de asemenea foarte indicată în această afecțiune.

Ulcer gastric și duodenal

Leave A Comment

%d bloggers like this: