Colesterolul si comorbiditatile: ce probleme de sanatate pot sa apara

June 4, 2023
107 Views

Nu contează care este vârsta ta sau care este starea ta generală de sănătate. Important este să fii conștient(ă) care sunt nivelurile colesterolului tău.

Colesterolul ridicat este o afecțiune care se caracterizează prin prea multe lipide (grăsimi) în sânge. Se mai numește și hiperlipidemie sau hipercolesterolemie.

Organismul are nevoie de cantitatea potrivită de lipide pentru a funcționa. Dacă are prea multe lipide, corpul nu le poate folosi pe toate. Lipidele suplimentare încep să se acumuleze în artere. Acestea se combină cu alte substanțe din sânge pentru a forma placa (depozite grase).

Este posibil ca aceste depozite să nu cauzeze probleme ani de zile, dar în timp, acestea se îngroașă pe artere. Acesta este motivul pentru care colesterolul ridicat netratat este periculos.
Colesterolul mărit (hipercolesterolemia) este periculos și poate să devină și mai periculos când este în combinație cu alte probleme de sănătate. De fapt, anumite afecțiuni pot face ca valorile colesterolului să crească și mai mult. În același timp, colesterolul care are un nivel mare îți crește riscul de a face anumite boli.

Colesterol bun vs. colesterol rău
Există mai multe tipuri de lipide. Principalele tipuri, despre care probabil ai auzit, sunt colesterolul „bun” și colesterolul „rău”.

Colesterolul bun reprezintă lipoproteine de înaltă densitate (HDL). Ficatul menține nivelul de colesterol echilibrat. Produce suficient colesterol pentru a susține nevoile organismului. Dacă valoarea colesterolului bun este prea scăzută, vei avea prea mult colesterol care circulă în sânge.

Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) formează colesterolul rău. Acesta este de vină pentru plăcile de aterom care se formează în arterele tale. În timp, colesterolul LDL poate duce la boli de inimă.

Ce este o comorbiditate?
Comorbiditatea apare atunci când o persoană are două sau mai multe afecțiuni în același timp. De exemplu, poți să ai hipercolesterolemie (valoarea crescută a colesterolului) și hipertensiune arterială. Studiile arată că comorbiditatea este legată de rezultate grave ale sănătății și că, în zilele noastre, este mai întâlnită situația în care o persoana suferă de mai multe boli și nu are una singură.

Comorbiditățile pot complica îngrijirea medicală a pacientului. Câtă vreme medicii cunosc toate afecțiunile de care suferă pacientul, ei le pot aborda pe toate. Tocmai de aceea este important să înțelegem cum o singură afecțiune, precum colesterolul mărit poate duce la alte boli, precum cele de mai jos.

6 probleme de sănătate care pot duce la colesterol mărit

1. Diabetul
Asociația Americană a Inimii spune că diabetul adeseori crește nivelul lipoproteinelor cu densitate mica/scăzută (LDL), cunoscute și sub numele de colesterol”rău”. Iar statisticile arată că adulții cu diabet au în mare măsură și nivelul colesterolului LDL mai mare sau folosesc medicamente menite să le scadă colesterolul.

Aproximativ 7 din 10 persoane cu diabet zaharat de tip 2 sunt diagnosticate cu dislipidemie asociată diabetului. Aceasta înseamnă că au niveluri ridicate de trigliceride, niveluri ridicate de LDL și niveluri scăzute de HDL.

2. Obezitatea
Excesul ponderal creează, la rândul sau, un risc mai mare de hipercolesterolemie. Hipercolesterolemia (HC) este un precursor important al multor boli cardiovasculare, cerebrovasculare și vasculare periferice. Un raport realizat de Asociația Americană a Inimii a arătat că prevalența HC este de 11,9%, aproximativ 28,5 milioane de adulți în vârstă de  ≥ 20 de ani având niveluri ridicate de colesterol.

Un studiu recent și-a propus să evalueze prevalența HC și factorii de risc asociați în rândul populației generale din Al-Kharj, Arabia Saudită1.

Rezultatele acestui studiu au arătat că prevalența HC în eșantion este de 12,5%. A existat o asociere pozitivă moderată semnificativă între creșterea în vârstă și prevalența HC (r = 0,240, P < 0,0001). Bărbații au avut o prevalență semnificativ mai mare a HC (56,7%) în comparație cu persoanele de sex feminin (43,3%)

Dar și indicele de masă corporală ( IMC) a fost asociat pozitiv și semnificativ cu un nivel ridicat al colesterolului. Participanții din categoria supraponderală au avut un risc semnificativ mai mare de HC. Participanții care nu aveau probleme cu greuatatea (< 25 kg/m2) au avut o asociere invers semnificativă cu riscul de hipercolesterolemie.

3. Hipercolesterolemia familială
Hipercolesterolemia familială este o boală care duce la niveluri mari ale colesterolului. Ea este cauzată de o genă anormală, care este transmisă de la părinte la copil. Mutația genetica înseamnă că ficatului îi este imposibil să îndepărteze excesul de colesterol LDL din corpul tău. Hipercolesterolemia familială îți crește riscul de a avea probleme cu inima și poate duce la o durată mai scurtă a vieții.

……

Leave A Comment

%d bloggers like this: