Usturoiul și mierea au o mulțime beneficii pentru sănătate, indiferent că sunt consumate împreună sau separat. Totuși, combinate, cele două alimente se potențează reciproc, iar efectul este mult mai evident. Există chiar suplimente alimentare din aceste două ingrediente.
Usturoiul și mierea au fost folosite în medicina tradițională din întreaga lume. Principalul ingredient din usturoi este alicina. Aceasta conține oxigen, sulf și alte substanțe chimice care conferă usturoiului proprietăți antibacteriene și de combatere a bolilor.
Specialiștii spun că tăierea sau zdrobirea cățeilor de usturoi proaspeți eliberează mai multă alicină decât folosirea cățeilor întregi. Cu toate acestea, usturoiul tocat sau zdrobit își poate pierde rapid nivelul de alicină. Pentru un beneficiu maxim, usturoiul ar trebui consumat proaspăt, imediat după ce a fost tăiat sau zdrobit.
Pe de altă parte, mierea este în mod natural bogată în antioxidanți numiți flavonoizi și polifenoli. Aceste substanțe chimice ajută la combaterea inflamației (roșeață și umflături) din organism. Acest lucru poate ajuta la echilibrarea sistemului imunitar și la prevenirea anumitor boli. Mierea are, de asemenea, proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice.
Beneficiile pentru sănătate ale usturoiului cu miere
Cercetările medicale au investigat beneficiile pentru sănătate ale usturoiului și ale mierii singure și în combinație. Unele dintre cercetări se bazează pe afirmațiile făcute în remedii casnice care au fost folosite de sute de ani.
În medicina tradițională etiopiană, un tip de miere locală este folosit pentru a trata problemele de respirație, infecțiile pielii și chiar diareea, potrivit Health Line.
Usturoiul este folosit în mod tradițional pentru a trata răcelile și tusea. De asemenea, se pare că stimulează sistemul imunitar și ajută la ameliorarea simptomelor de astm. Medicina tradițională arabă recomanda usturoiul pentru a ajuta la tratarea bolilor de inimă, a hipertensiunii arteriale, a artritei, a durerilor de dinți, a constipației și a infecțiilor.
Efect antibacterian
Un studiu de laborator a constatat că usturoiul și un fel de miere numită miere de tazma au efect antibiotic, după ce au observat că au fost capabile să oprească dezvoltarea unor tipuri de bacterii. Studiul a testat fiecare aliment separat și ca amestec. Cercetătorii au descoperit că atât usturoiul, cât și mierea au fost capabile să omoare bacteriile atunci când au fost testate singure. O combinație de usturoi și miere a funcționat și mai bine.
Combinația de usturoi și miere a încetinit sau chiar a oprit creșterea bacteriilor care provoacă boli și infecții, inclusiv pneumonie și un tip de intoxicație alimentară. Acestea au inclus Streptococcus pneumonia, Staphylococcus aureus și Salmonella.
Un alt studiu de laborator a arătat că o combinație de suc de usturoi și miere a fost chiar capabilă să oprească tipuri de infecții bacteriene care nu pot fi tratate cu medicamente antibiotice.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă mierea și usturoiul au același efect împotriva infecțiilor bacteriene din corpul uman.
…..