Talpa gastei, o planta medicinala care ajuta inima

May 23, 2023
370 Views

Talpa gâștei – cu denumirea științifică Leonurus cardiaca – este o plantă medicinală din care se pot prepara numeroase remedii care pot să ajute la buna funcționare a mușchiului inimii, dar nu numai. Iată ce potențiale beneficii are talpa gâștei, dar și ce efecte secundare și contraindicații.

Talpa gâștei este o plantă perenă aparținând familiei Lamiaceae, care crește în înălțime până la un metru, având tulpinile aeriene goale, care cresc din rizomi. Frunzele sunt palmat lobate, fiind acoperite cu peri rigizi. Florile, grupate în 10-20 ciorchini, sunt roz și au aproximativ un cm lungime.

Talpa gâștei este o plantă care crește pe marginea drumurilor rurale, la marginea pădu-rilor, în poieni, atât în zona de câmpie cât și de deal, până la 500-600 m altitudine. Planta se găsește în numeroase țări din Europa, America și Asia, iar extractele din talpa gâștii au fost folosite, de-a lungul timpului, în tratamentul mai multor afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi aritmiile cardiace, insuficiența cardiacă și alte probleme din sfera miocardului.

Părțile aeriene ale plantei se culeg în timpul înfloririi, de preferință doar vârfurile tulpinilor înflorite și din locuri ceva mai îndepărtate de drumuri intens circulate, pentru a nu fi poluate sau acoperite cu praf. Remediile pe bază de talpa gâștei se găsesc în magazinele naturiste.
Ce proprietăți are talpa gâștei?
Cercetătorii au descoperit mai mulți compuși chimici în extractul din talpa gâștei, cum ar fi tanin pirogalic, glucoză sterolică, principiu amar glucozidic, leonurina, acizi organici (malic, citric, tartric), flavonoide (catechina, hiperozidă), săruri minerale. Talpa gâștei este un sedativ puternic al sistemului nervos central inclusiv cardiac, scade tensiunea arterială și este un vasodilatator periferic.

Analize recente au dovedit că această compoziție chimică a plantei de talpa gâștii (dominată de diterpene furanice, alcaloizi, steroli și iridoide) prezintă o activitate biologică complexă, cu proprietăți cardioprotectoare, antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii, analgezice, nefroprotectoare și antivirale, printre altele.

Printre afecțiunile în care poate fi utilizată talpa gâștei:

-afecțiuni cardiace de origine nervoasă;
-afecțiunile prostatei;
-afecțiuni uterine;
-aritmii cardiace de origine nervoasă;
-bronșită;
-colite pe bază nervoasă;
-constipație;
-depresie însoțită de anxietate;
-digestie dificilă;
-dismenoree;
-dureri reumatismale;
-echimoze;
-gastrită hiperacidă pe fond nervos;
-hipertensiune arterială;
-insomnii;
-lipsa transpirației;
-răni;
-varice.

Talpa gâștei beneficii
Talpa gâștei este o plantă ale cărei părți aeriene au fost utilizate din vechime în medicina populară, mai precis a fost folosită pentru afecțiunile inimii, cum ar fi insuficiența cardiacă, bătăile neregulate ale inimii, bătăile rapide ale inimii și simptomelor de la nivelul miocardului cauzate de anxietate. Specialiștii în fitoterapie spun că talpa gâștei poate fi utilizată și pentru a trata absența menstruațiilor, flatulența și hipertiroidismul, însă sunt necesare mai multe studii pentru a se vedea clar asocierea cu aceste beneficii.

Leave A Comment