A început sezonul căpușelor! Lista completă de recomandări din partea medicilor

May 4, 2023
36 Views

Primăvara și-a intrat în drepturi, natura s-a trezit la viață, iar insectele deja se plimbă nestingherite prin iarbă. Printre ele se numără și căpușele, care sunt extrem de periculoase, atât pentru oameni, cât și pentru animale. Trebuie să știi că acestea sunt active în intervalul aprilie-noiembrie, așa că e nevoie să ai grijă cum îți petreci timpul în aer liber.

Nici nu s-a încălzit bine vremea, că micile vietăți deja au început să facă victime. Potrivit Antena 3, în ultimele două săptămâni, aproape 20 de români au ajuns la Spitalul Victor Babeș din Timișoara după ce au fost mușcați de căpușe. E posibil ca numărul persoanelor înțepate de căpușe să fie mult mai mare, având în vedere că nu toată lumea cere ajutorul medicului după o astfel de experiență. Totuși, specialiștii recomandă o investigație amănunțită după o problemă de agest gen. Căpușele sunt niște insecte de dimensiuni mici și fac parte din categoria arahnidelor. Au opt picioare și sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a suge sângele atât de la animale, cât și de la oameni. Ele cresc pe măsură ce colectează mai mult sânge de la corpul de care se prind. După ce se hrănesc din același loc timp de câteva zile, se umflă și își pot schimba culoarea în verzui sau albastru.

Care sunt zonele preferate ale căpușelor?
-spatele genunchilor,
-interiorul buricului,
-în jurul taliei,
-în jurul urechilor.
Dacă observi că ai o căpușă înfiptă în piele, trebuie să te prezinți de urgență la spital și să eviți leacurile băbești. Iată care sunt recomandările specialiștilor:

„Cei mai mulți pacienți s-au prezentat la Camera de Gardă a unității sanitare, au fost consultați și au primit recomandări pentru profilaxia cu antibiotic, dacă a fost necesar, dar și indicații pentru investigații post mușcătură căpușă și au fost îndrumați către Unitățile de Primiri Urgențe pentru extragerea căpușelor. Nu puțini au fost cei care au discutat telefonic cu colegii mei pentru a afla care sunt pașii care trebuie făcuți după ce au fost mușcați de insecte.

Este foarte important să îndepărtăm căpușa cât mai repede, în primele 24 de ore. Altfel, există riscul ca bacteria Borrelia, cea care se transmite în urma mușcăturii insectei, să ajungă în sânge, iar de acolo până când pacientul face boala Lyme mai este doar un pas.

Îndepărtarea căpușei trebuie să se facă cu multă grijă, iar noi recomandăm să fie efectuată de un medic chirurg din UPU, și asta pentru că există riscul ca, în timpul intervenției, să îi fie rupt capul insectei parazite, care rămâne în corp și poate transmite în continuare bacteria Borrelia.”, a declarat asist. univ. dr. Mirela Turaiche – medic specialist boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Multe dintre metodele pe care oamenii le folosesc acasă sunt extrem de periculoase, pentru că pot agrava problema. De exemplu, încălzirea zonei în care se află o căpușă o poate face să pătrundă și mai adânc în piele și să elibereze o cantitate mai mare de agenți patogeni.

„Celor care nu pot ajunge într-o Unitate de Primiri Urgențe într-un interval de 24 de ore le recomandăm să încerce să îndepărteze singuri căpușa. Pentru aceasta, se va folosi o pensetă care se va fixa cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii, iar apoi se extrage încet, cât mai drept posibil, și mai ales fără a zdrobi sau rupe căpușa. Zona se dezinfectează cu alcool sau soluție antiseptică.

Chiar dacă prin această intervenție este extrasă insecta, persoana care a fost mușcată ar trebui să fie consultată de un medic infecționist, care poate să recomande efectuarea unor analize de sânge specifice. Trebuie spus că Boala Lyme debutează într-un interval de până la 30 de zile de la contactul cu bacteria Borrelia, ce se transmite prin această mușcătură de căpușa.”, a mai precizat asist. univ. dr. Mirela Turaiche – medic specialist boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, potrivit Mediafax.

Cum ne ferim de căpușe?

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: