Prepozitul general al Ordinului Iezuit pr. Arturo Sosa Abascal, DHC al UBB

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), la propunerea comună a celor două facultăți de teologie catolică (Facultatea de Teologie Greco-Catolică și Facultatea de Teologie Romano-Catolică), a decis conferirea titlului de Doctor Honoris Causa prepozitului general al Ordinului Iezuit, pr. Arturo Sosa Abascal.

După modelul celorlalte universități europene (Praga, Viena, Vilnius etc.), în tradiția UBB există o serie de etape. Începutul este însă unul iezuit, în condițiile în care Papa Grigore al XIII-lea a delegat Ordinul Iezuit să se ocupe de Universitatea din Cluj, fondată de regele Ștefan Bathory în 1581. Până în 1773, „Universitas Claudiopolitana” (și astăzi UBB apare în documentele latine cu acest nume) a fost practic în organizarea Ordinului Iezuit, integrând-o în rețeaua internațională de universități iezuite. Ulterior va deveni și o universitate imperială (1698/1774), regală (1872/1919), iar astăzi una republicană (1959/1990).

Papa, ca instituție, și reprezentanții cardinalilor sunt onorați în comunitatea academică a UBB pentru contribuția din trecut și din prezent la dezvoltarea UBB. Dar acest lucru ar fi fost incomplet fără prepozitul general al Ordinului Iezuit! Dincolo de obligația istorică, acest demers al UBB a fost facilitat de personalitatea de anvergură a prepozitului general al Ordinului Iezuit pr. Arturo Sosa Abascal, astfel încât ne simțim onorați de acceptarea propunerii UBB. UBB are în acest moment cea mai complexă ofertă teologică de pe continent și ne bucurăm că alături de Papa Benedict al XVI-lea (și o serie de cardinali – cel mai recent cardinalul  Leonardo Sandri) și de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, se alătură comunității UBB și prepozitului general al Ordinului Iezuit pr. Arturo Sosa Abascal” , declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Leave A Comment

%d bloggers like this: