Mămăligă este un înlocuitor popular pentru pâine în rândul românilor, însă mereu a existat întrebarea “mămăligă îngrașă?”. Ei bine, acest articol te va lămuri în acest sens, însă îți va prezenta și nenumăratele beneficii pe care mămăliga le are pentru starea ta de sănătate.
Mămăliga are o istorie de sute de ani, aceasta devenind populară în Italia în perioada anilor 1700, în rândul țăranilor care o consumau în special iarna, atunci când mâncarea era greu de procurat.
Valori nutriționale mămăligă
Valoarea nutrițională a mămăligăi este surprinzător de diversă, având în vedere cât de bază sunt ingredientele folosite pentru acest preparat. Mămăliga făcută acasă, cu apă și sare, în niciun caz cu unt sau ulei, are 73 de calorii/ porție, în condițiile în care o porție are ½ cană de mămăligă. Această porție conține și 16 grame de carbohidrați, dar și 1,5 grame de fibre.
La capitolul grăsimi, mămăliga se mândrește cu 1 gram de grăsimi/ porție.
Mămăliga are un conținut bogat de vitamine și minerale precum vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc.
Cantitatea de proteine și fibre din mămăligă este remarcabil de mare, în timp ce este, de asemenea, relativ scăzută în calorii și grăsimi, având în vedere producția sa nutritivă ridicată.
Trebuie menționat faptul că statisticile nutriționale variază în funcție de modul în care a fost preparată mămăliga. De exemplu:
Mămăliga preparată cu lapte va avea o cantitate mai mare de calorii, grăsimi și proteine decât mămăliga care a fost preparată folosind doar apă și mălai.
Mămăliga poate fi preparată dulce sau sărătă, ceea ce îi afectează din nou conținutul nutrițional și numărul de calorii.
Mămăliga îngrașă?
Răspunsul la întrebarea pe care toata lumea și-o pune atunci când vine vorba despre mămăligă este: “Nu, mămăligă nu îngrașă.” Mămăliga este făcută din mălai, ingredient sănătos, dar totodată slab caloric, ceea ce înseamnă că mămăligă nu îți afectează silueta, atâta timp cât face parte dintr-o dietă echilibrată și este consumată alături de legume. Important de menționat este că mălaiul din care este făcută mămăligă trebuie să fie de proveniență organică.
Beneficii mămăligă
Mămăligă ajută digestia
Datorită conținutului mare de fibre din mămăligă, aceasta facilitează digestia. Fibrele sunt macronutrienți esențiali pentru tractul digestiv. O porție de făină de porumb oferă aproximativ 4,5 grame de fibre. O dietă bogată în fibre ajută la menținerea regulată a mișcărilor intestinale.
Mămăliga reglează nivelul de zahăr din sânge
Consumul de mămăligă este asociat cu reglarea nivelului de zahăr din sânge, mai ales la pacienții care suferă de diabet zaharat de tip 1 și diabet zaharat de tip 2.
Mămăliga este benefică pentru sistemul imunitar
Numeroase studii realizate de către cercetătorii din SUA au scos la iveală faptul că mămăliga are un impact pozitiv asupra sănătății în general. Datorită conținutului ridicat de zinc, fier, calciu și proteine, mălaiul întărește sistemul imunitar.
Mămăliga nu conține gluten
Pentru persoanele care trebuie să consume preparate fără gluten, precum sunt cele cu boala celiacă sau cu intoleranță la gluten, mămăliga este o opțiune bună. Intoleranța la gluten provoacă adesea simptome precum balonare, diaree sau constipație și dureri de stomac.
Din fericire, evitarea produselor cu gluten restabilește funcțiile digestive normale. Pe lângă făina de porumb folosită pentru a face mămăligă, și orezul și făina de orez nu conțin gluten. Asigură-te întotdeauna că citești etichetele oricărui produs din făină de porumb pentru a te asigura că nu a fost făcut în unități care procesează și alimente cu gluten.
Mămăligă este bogată în carbohidrați complecși
Mămăliga este o sursă excelentă de carbohidrați complecși. Carbohidrații simpli se descompun rapid și pot determina creșterea nivelului de zahăr din sânge. Adesea, nici carbohidrații simpli nu conțin mulți nutrienți. Prăjiturile și pâinea albă sunt exemple de carbohidrați simpli.
…..