Anumite băuturi te pot ajuta să pierzi în greutate, datorită compușilor vegetali numiți catechine, cunoscuți pentru că pot accelera metabolismul.
Deși este nevoie de mai multe cercetări în această direcție, există ceaiurile despre care experții spun că dețin cel mai mare potential să te ajute să slăbești, potrivit Every Day Health
„Ceaiul are proprietăți medicinale și este a doua cea mai consumată băutură din lume”, spune Vicki Shanta Retelny, gazda podcastului Nourishing Notes.
Cercetările observaționale au descoperit că un consum de două sau trei căni pe zi de ceai este asociat cu un risc mai mic de deces prematur, boli de inimă, diabet de tip 2 și accident vascular cerebral, conform unei recenzii publicate în iunie 2019 în Molecular Nutrition & Food Research. Pe de altă parte, dovezile despre efectele ceaiului asupra pierderii în greutate nu au fost întotdeauna clare.
Cum poate ajuta ceaiul la pierderea în greutate
Dacă ceea ce bei în mod normal sunt băuturi bogate în calorii, schimbarea ceaiului poate duce la pierderea în greutate. De exemplu, schimbul unui capucino cu spumă, pe un ceai fără calorii te poate ajuta să elimini câteva sute de calorii, notează Sarah Koszyk, autoarea cărții „365 de gustări pentru fiecare zi a anului”.
Cercetările sugerează că ceaiul poate juca, de asemenea, un rol direct în pierderea în greutate. „Ceaiurile conțin catechine, care pot crește metabolismul stimulând organismul să descompună grăsimile mai repede și să ardă mai multe calorii”, spune Koszyk.
Catechinele sunt un tip de compus vegetal cu proprietăți antioxidante puternice, conform cercetărilor anterioare. Ceaiul este bogat în special în patru catechine: epicatechină (EC), epigalocatechină (EGC), epicatechin galat (ECG) și epigalocatechin galat (EGCG). Dintre acestea patru, EGCG este cel mai abundent și se crede că el contribuie cel mai mult la numeroasele beneficii pentru sănătate.
Există multe varietăți de ceai, iar mai multe dintre tipurile tradiționale de ceai sunt recoltate din frunzele uscate ale plantei Camellia sinensis, potrivit Harvard. Aromele și proprietățile lor unice se datorează diferențelor de procesare, locație geografică și soiuri de plante. Aceste diferențe au impact asupra și compoziției nutriționale a fiecărui ceai, ceea ce înseamnă că anumite tipuri pot fi mai potrivite pentru pierderea în greutate decât altele.
Acestea fiind spuse, multe studii analizează efectele ceaiului sub formă de capsule sau tablete, ceea ce poate oferi participanților la studiu o doză mai concentrată de compuși ai plantelor, cum ar fi EGCG, decât ar face-o o pungă obișnuită de ceai. Alte studii nu folosesc oameni și, dacă o fac, dimensiunile populației sunt mai mici. Acestea sunt limitări majore, așa că sunt necesare mai multe studii ample la oameni care folosesc ceai preparat înainte ca oamenii de știință să înțeleagă și să poată determina mai bine orice beneficii potențiale de scădere în greutate pentru oameni.
Dar, experții în sănătate sunt de acord că ceaiul simplu, neîndulcit, este în general sănătos.
Ceaiul verde
Cele mai multe conversații despre ceai și pierderea în greutate tind să înceapă cu ceaiul verde, din motive întemeiate. Dintre toate ceaiurile, această varietate blândă, dulce-amăruie a fost cea mai studiată, deci există mai multe cercetări care îi susțin beneficiile potențiale de pierdere în greutate.
De exemplu, un studiu realizat pe 1.200 de bărbați și femei din Taiwan a constatat că cei care au băut două căni de ceai verde pe zi timp de mai mult de 10 ani au avut un procent mai mic de grăsime corporală și o talie mai mică decât cei care au băut ceai verde ocazional. Cetătorii au observat pur și simplu o asociere între consumul de ceai verde și o talie mai mică, nu o relație cauză-efect.
Într-un studiu de laborator anterior, 10 bărbați sănătoși au ars un plus de 63,5 până la 200 de calorii în 24 de ore după ce au luat două suplimente cu extract de ceai verde, de trei ori pe zi, comparativ cu o zi în care au luat un placebo. Aceste mici creșteri pot ajuta oamenii să piardă în greutate în timp, dar riscurile pentru sănătate pe termen lung versus beneficii, nu sunt foarte bine cunoscute.
Efectele de ardere a caloriilor ale ceaiului verde pot proveni din efectele combinate ale EGCG și ale cofeinei, care plac. aromă. Procesarea minimă înseamnă, de asemenea, că ceaiul alb păstrează o cantitate mare de anti-inflamatori anti-inflamatori și EGCG care arde grăsimile, ceea ce îl face o altă băutură potențial benefică pentru reducerea greutății.
„Ceaiul alb a fost sugerat pentru accelerarea separării celulelor adipoase și pentru a bloca formarea altora noi, astfel încât să poată oferi beneficii de pierdere în greutate”, spune Koszyk.
De exemplu, un studiu trecut pe eprubetă a constatat că extractul de ceai alb a făcut exact asta: a stimula descompunerea grăsimilor umane și a prevenit formarea de noi celule adipoase. Potrivit cercetătorilor, aceste efecte au fost în mare parte datorită substanței EGCG.
Studiile în laborator pot ajuta la direcționarea cercetărilor viitoare. „Studiile in vitro ne permit să testăm ipoteze într-un mediu controlat folosind celule specifice, fără distrageri sau complicații pe care alte variabile le aduc atunci când folosim subiecți umani”, spune Koszyk. Cu toate acestea, rezultatele nu se traduc neapărat în rezultate la ființe umane reale, adaugă ea. Aceste studii umane sunt încă necesare.