Analizele de sânge care arată ce risc ai de a face infarct

April 11, 2023
164 Views

Sângele poate oferi indicii despre sănătatea cardiovasculară. Nu doar analizele grăsimilor în sânge sunt importante în evaluarea riscului de a face un infarct, de exemplu. Sunt şi alte teste specifice, pe care medicul cardiolog le poate recomanda, pentru mai multă precizie.

Colesterolul
Unul dintre principalii factori favorizanţi în apariţia bolilor cardiovasculare este colesterolul crescut. Această analiză include:

-Colesterolul total măsoară cantitatea totală de colesterol din sânge. Nivelul colesterolului total ar trebui să fie mai mic de 200 mg/dl.

-Colesterolul LDL. Mai este numit şi „rău”, pentru că atunci când este în exces, se depune pe pereții vaselor de sânge, ducând la apariția aterosclerozei, adică la îngustarea vaselor de sânge, cu complicații cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral). Nivelul optim pentru colesterolul LDL este mai mic de 100 mg/dl. Valorile 100 – 129 mg/dl sunt considerate aproape optime, în timp ce rezultatele mai mari de 130 mg/dl sunt periculoase pentru sănătatea cardiovalculară.

-Colesterolul HDL sau „bun” aduce înapoi la ficat colesterolul în exces, de unde este eliminat prin căile biliare. Colesterolul „bun” curăţă arterele de depozitele lipidice, reducând riscul de apariție a plăcilor de aterom. Bărbaţii ar trebui să aibă valori peste 40 mg/dl, iar femeile peste 50 mg/dl.

Trigliceridele
Sunt un alt tip de grăsimi din sânge, care pot fi stocate în diverse ţesuturi din corp. Este recomandat ca nivelul trigliceridelor să fie mai mic de 150 mg/dl. Valorile mai mari de această limită cresc riscul de apariţie a bolilor cardiace şi a accidentului vascular cerebral.

Proteina C reactivă înalt sensibilă
Această analiză este recomandată pentru evaluarea riscului de a face infarct, în cazul persoanelor cu sindrom coronarian acut. Totodată, restul depistează probabilitatea de a dezvolta boli cardiovasculare sau evenimente ischemice la cei care nu au simptome în prezent. Un nivel al proteinei C reactive înalt sensibile (HsCRP) mai mare de > 3.0 mg/L indică un risc cardiovascular crescut.

Lipoproteina (a)

…..

Măsoară-ţi tensiunea periodic!

Orice adult trebuie să îşi măsoare regulat tensiunea arterială, la medic şi/sau acasă. Hipertensiunea este un factor de risc pentru boala cardiacă ischemică și pentru insuficiența cardiacă. O consecință dramatică a hipertensiunii o reprezintă accidentele vasculare cerebrale. Se consideră că hipertensiunea arterială începe de la valoarea de 140/90 mmHg (tensiune 14 cu 9).

Doar 30% dintre pacienții tratați pentru hipertensiune arterială în România au, în mod constant, valori controlate, adică sub 140/90 mmHg.

Leave A Comment

%d bloggers like this: