Cheltuielile cu alimentele ne scot din buzunar cu peste 350 de lei mai mult decât acum un an, potrivit datelor transmise joi de Statistică, și asta în condițiile în care lumea cumpără mai puțin și se orientează către mărcile private, fiind mai ieftine.
Consumul populației a urcat în primele două luni (față de primele două luni din 2022) cu 3,8%, iar consumul de produse alimentare, băuturi și tutun a crescut cu aproape 6%. Față de ianuarie, în februarie creșterea a fost de doar 1,5%.
Ritmul accelerat al scumpirilor la alimente din ultimele luni a venit ca un șoc pentru oameni, care au constatat că ponderea cheltuielilor cu mâncarea a crescut vertiginos.
Potrivit Statisticii, oamenii au tăiat din cheltuielile cu îngrijirea personală (de la 5,3% din venit la 5%), ieșirile în oraș, mobilarea și dotarea locuințelor dar și de la capitolul băuturi și tutun pentru a suplimenta la capitolul alimente.
Reamintim că inflația la alimente în februarie a fost de peste 22% iar retailerii încearcă să se adapteze noilor niveluri cu care fac achizițiile de produse.
Retailerii spun că cei mai mulți clienți resimt scumpirile și că încearcă să economisească acolo unde se poate.
De ce se scumpesc alimentele? Din 4 motive
Importurile. România produce puțin și pentru a asigura consumul importăm foarte mult. De la ceafă de porc la unt, lapte și miere de albine. De multe ori importurile vin din țări în care inflația e mai mare decât la noi. Altfel spus, importăm inflație.
Celelalte 3 motive țin de scumpirea furajelor, transportului și îngrășămintelor.
…..